Linkuri accesibilitate

Aeroportul Chișinău trece în posesia miliardarului rus Andrei Goncearenko. Președintele Igor Dodon contestă tranzacția


Miliardarul rus Andrei Goncearenko a devenit acționarul principal al companiei „Komaksavia Airport Invest”, care deține 95% din „Avia Invest”, firma care a concesionat Aeroportul Internațional Chișinău (AIC).


Cotidianul independent rus Kommersant a confirmat tranzacția a cărei valoare ar varia între 200 -250 de milioane de dolari sau numai 10 milioane, ținând cont de faptul că autoritățile moldovene vor să renaționalizeze aeroportul Chișinău.


Potrivit președintelui Igor Dodon, citat de Kommersant, orice tranzacție privind aeroportul internațional este lovită de nulitate pentru că bunurile acestuia sunt blocate.

Tot Kommersant îl citează pe Goncearenko (Facebook) cu declarația că ar vrea să construiască „o pistă nouă pentru avioane de mare capacitate și un nou terminal, care să fie cel mai modern din regiune”.

Dar a precizat că investițiile vor depinde de „stabilitatea” situației.


De când a luat în concesiune Aeroportul, firma Avia Invest SRL şi-a schimbat de câteva ori proprietarii. La fel s-au schimbat şi beneficiarii. Cel mai recent acţionar majoritar este Komaksavia Airport Invest Ltd din Cipru, cu 95%. Celelalte cinci la sută din capitalul social sunt deținute de Habarovski Aeroport (Aeroportul Habarovsk).

O istorie a seriei de concesionari ai aeroportului Chisinău, aici.

Agenția Proprietății Publice a precizat că nu a fost informată de schimbarea acționarilor la Avia Invest, dar că această schimbare nu afectează contractul de concesionare. Potrivti ZdG, APP a precizat că în curând, Curtea de Conturi va prezenta un raport privind executarea contractului, iar Agenția pentru Supraveghere Tehnică urmează să publice un raport despre evaluarea costurilor lucrărilor realizate de concesionar și corectitudinea investițiilor realizate de către S.R.L. „Avia Invest”.​ „(...) dacă va fi constatată neîndeplinirea prevederilor din contract, există posibilitatea de a-l rezilia” a mai declarat APP.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Previous Next

XS
SM
MD
LG