Linkuri accesibilitate

Aeroportul Internațional Chișinău rămâne fără administrator | Comisia Europeană va oferi R. Moldova 31 milioane de euro


Aeroportul Internațional Chișinău rămâne fără administrator după ce Constantin Vozian și-a dat demisia. Acesta a fost numit în funcția respectivă în primăvara lui 2023.
Aeroportul Internațional Chișinău rămâne fără administrator după ce Constantin Vozian și-a dat demisia. Acesta a fost numit în funcția respectivă în primăvara lui 2023.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Aproape 70% dintre cetățeni susțin aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, titrează TV8 făcând trimitere la datele unui sondaj prezentat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) în parteneriat cu Magenta Consulting. 68% din cetățenii Republicii Moldova susțin aderarea țării la Uniunea Europeană (UE), iar 95% dintre aceștia consideră că reforma justiției este importantă pentru integrarea europeană a țării. Totodată, 16% dintre respondenți s-au pronunțat în totalitate contra aderării.
  • Pe parcursul anului 2023, deputații au înregistrat, în total, 773 de absențe, dintre care mai mult de jumătate au fost nemotivate, transmite Newsmaker. Topul deputaților cu cele mai multe absențe în 2023 este condus de deputații din echipa lui Șor: Reghina Apostolova, Marina Tauber, Vadim Fotescu, Petru Jardan și Denis Ulanov. Fiecare din ei au lipsit anul trecut de 42 de ori. Toate absențele au fost – nemotivate. Deputații lui Șor sunt urmați de fostul socialist Alexandr Nesterovschi, în prezent deputat neafiliat, membru al Partidului „Renaștere”, afiliat oligarhului fugar.
  • După ce săptămâna trecută Premier Energy a solicitat tarife mai mari pentru energia electrică, cu un demers similar la ANRE a venit și Furnizarea Energiei Electrice Nord, informează IPN. Conform demersului depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de medie tensiune ar urma să achite un tarif de 2,11 lei/kWh, în comparație cu 1,97 lei/kWh (fără TVA) în prezent. Consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune (consumatori casnici) ar urma să achite un tarif de 3,01 lei/kWh, comparativ cu 2,88 lei/kWh (fără TVA) în prezent.
  • Comisia Europeană va oferi R. Moldova 31 milioane de euro, comunică Moldpress. Programul va sprijini reziliența, redresarea și reformele prioritare în Republica Moldova, în conformitate cu Agenda de Asociere 2021 – 2027 și procesul de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană. Astfel, 10 milioane de euro sunt destinate pentru îmbunătățirea capacităților naționale în ceea ce privește amenințările de securitate și provocările migrației. Alte 10 milioane sunt destinate pentru sectorul agricol, iar 11 milioane de euro vor fi valorificate în contextul implementării reformelor din domeniile managementului finanțelor publice, justiției, concurenței, muncii, eficienței energetice etc.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Cea mai virală postare de pe Facebook este o știre a Jurnal TV reținerea a cinci polițiști ai Direcției de Patrulare Nord. Aceștia sunt bănuiți că au pretins și primit bani de la șoferi pentru a nu le documenta încălcările comise în trafic, potrivit CNA.
  • Pe Instagram, internauții au avut un interes sporit pentru postarea Știri.md despre demisia lui Constantin Vozian din funcția de administrator al Aeroportului Internațional Chișinău. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Vozian a scris că în perioada în care a deținut funcția respectivă, 90% din energia și timpul alocat activității s-au irosit pe respectarea unor proceduri birocratice total nepotrivite unei afaceri.
XS
SM
MD
LG