Linkuri accesibilitate

Aeroportul din viitor | Campionii antrenați în sărăcie


Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Aeroportul de la Mărculești ar putea deveni aeroport pentru pasageri în următorii trei ani, cu noi locuri de muncă și investiții. E adevărat, acesta este deocamdată un plan al ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, care a vizitat aeroportul din nordul țării, după cum scrie Jurnal.md. Guvernul ar urma să aprobe un proiect de modernizare a aeroportului, care să includă parcare, drumuri de acces și un terminal. Dacă va deveni un aeroport pentru pasageri, așa cum este planul, atunci aeroportul de la Mărculești se va orienta spre atragerea companiilor low-cost cu prețuri atractive pentru cetățeni.
  • Autoritățile franceze au pus sub sechestru un imobil din localitatea Sciez (unul din orașele de elită ale Franței), care aparține fostului lider democrat, Vladimir Plahotniuc, dat în urmărire internațională. Sechestrul pe clădirea care valorează peste 4 milioane de euro a fost aplicat la solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) de la Chișinău. În acest context, portalul Anticorupție.md scrie despre legăturile dintre Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, care ar fi înregistrat societăți cipriote și panameze în Anglia și ar fi deschis conturi pentru banii deturnați din băncile moldovene.
  • Președinta Maia Sandu cere ajutorul ambasadorilor Republicii Moldova, reuniți în aceste zile la Chișinău, pentru a depăși criza energetică. Șefa statului i-a îndemnat pe diplomații care reprezintă țara în afară să descopere potențiale soluții pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, observă TV8.md. Președinta le-a recomandat ambasadorilor să promoveze calea europeană a Chișinăului și să muncească pentru acest deziderat.
  • Sportivii Republicii Moldova ajunși campioni europeni sau mondiali se antrenează în condiții de sărăcie, arată Ziarul de Gardă într-un reportaj. Bursele infime pe care le primesc, lipsa infrastructurii pentru antrenamente și lipsa condițiilor decente de trai sunt doar unele probleme de care se ciocnesc sportivii Republicii Moldova în greul lor drum spre glorie. Canotorii noștri se antrenează pe lacul din Parcul „Valea Morilor” , atleții sunt nevoiți să alerge și desculț în lipsa echipamentelor, iar echipa națională de fotbal a Moldovei nu are nici măcar un stadion al ei. O altă problemă majoră este și lipsa unei echipe medicale care să-i asiste pe sportivi la competiții.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, printre cele mai citite este știrea de la Radio Chișinău despre cele 7 milioane de euro pe care le oferă Japonia Republicii Moldova ca să cumpere echipamente medicale pentru cinci spitale mari din țară, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle.
  • De atenție din partea publicului adunat pe Facebook se bucură și știrea Europei Libere despre un agricultor moldovean, din sudul țării, care se arată impresionat de sistemele de irigare din Germania, unde tânărul lucrează periodic la construcții.
  • Pe Instagram, utilizatorii sunt interesați, în special, de o știre de la TV8 despre cum arată baza de odihnă de la Zatoka, după ce a fost bombardată de ruși. Baza a fost distrusă, iar mai multe construcții și proprietăți private din apropiere – făcute scrum.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG