Linkuri accesibilitate

Aerul poluat, rîurile otrăvite şi anonimatul ecologiştilor


Protest la Chișinău„ Extinction rebellion”, 30 mai 2019

Am privit un reportaj la PRO TV şi mi s-a ridicat părul măciucă. În Chişinău poluarea aerului depăşeşte de patru ori norma admisă. Inhalăm gaze de eşapament foarte periculoase, iar de vină sunt în principal maşinile vechi pe care moldovenii le aduc din Europa. Statul dormitează, pe moldoveni îi cam doare-n cot, cum să fie diminuată poluarea asta nu se prea ştie. În consecinţă, fiecare chişinăuian îşi scurtează viaţa cu vreo 4-5 ani.

Realitatea cu amănuntul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:06 0:00
Link direct


Am remarcat de multă vreme nepăsarea moldovenilor faţă de ecologie. Aerul e poluat, rîurile sunt otrăvite, în Nistru sunt aruncate cantităţi enorme de dejecţii, iar moldovenilor le este totuna. E mai important să şezi într-o maşină decît să faci ceva pentru un aer mai curat. Nu există cultul transportului în comun. Fiecare vrea să meargă cu maşina lui, chiar şi pe distanţe de cîteva sute de metri. Moldovenii se bălăcesc în zoaie, dar ecologia nu-i interesează deloc. Important e luxul.

La alegerile europarlamentare din Germania, ecologiştii au fost printre marii învingători. De ce? Pentru că germanii se gîndesc la ecologie, la cum să respire un aer mai curat. În Republica Moldova, ecologiştii sunt mereu în anonimat şi obţin rezultate ridicole. De ce? Pentru că moldoveanul din zoaie se gîndeşte numai la geopolitică. Pentru moldovean contează vectorul geopolitic, pe cînd rîurile otrăvite e ultimul lucru care-l interesează. Aşa trăim în RM. Şi bulbucăm ochii nedumeriţi cînd cineva brusc e atacat de o boală parşivă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG