Linkuri accesibilitate

Milițiile Taliban se apropie de Kabul, dar președintele Biden nu renunță la calendarul retragerii americane


Miliții Taliban, în apropiere de Herat, Afganistan, 13 august 2012
Miliții Taliban, în apropiere de Herat, Afganistan, 13 august 2012
Corespondență de la Washington: Afganistan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:20 0:00
Link direct

În Afganistan, situația devine pe zi ce trece mai complicată, punând sub semnul întrebării decizia președintelui Biden de a retrage forțele americane. Cel de-al doilea oraș din țară – Kandahar – a cazut și el în mâinile talibanilor afgani, care profită de pe urma vidului de putere, cauzat de retragerea americană și a trupelor internaționale.

Regiunile cucerite de milițiile Taliban de la lansarea actualei ofensive, pe 1 mai. Harta prezintă situație din 12 august 2021.
Regiunile cucerite de milițiile Taliban de la lansarea actualei ofensive, pe 1 mai. Harta prezintă situație din 12 august 2021.

Aceasta este cea de-a douăsprezecea capitală de provincie, în care talibanii se impun, în decurs de circa o săptămână. Talibanii au mai ocupat orașul Kandahar și în anii 90, pentru ca după acea să preia puterea la Kabul, acum fiind vorba despre o victorie cu o semnificație simbolică majoră.

Talibanii au fost alungați din Kandahar – de unde provine liderul mișcării – în 2001, odată cu pătrunderea forțelor americane. Baza aeriană din Kandahar a fost una dintre cele mai importante pentru forțele americane și NATO, staționate în Afganistan, ea fiind predată forțelor de securitate afgane în luna mai a acestui an. Talibanii cu cucerit Kandahar la o zi după ce s-au impus și în al treilea oraș al țării – Herat – și în capitala provincială cea mai apropiată de Kabul -Ghazni.

Ambasada americană din capitala afgană a făcut un nou apel la cetățenii americani să părăsească țara de îndată.

Surse din serviciile de informații americane cred ca Kabulul ar putea să cadă într-un interval cuprins între 30 și 60 de zile, ambele estimări fiind mult mai pesimiste decât altele anterioare. New York Times a relatat că trimisul special american, Zalmay Khalilzad le-ar fi spus talibanilor că ambasada americană trebuie să rămână deschisă și în siguranță dacă talibanii doresc să primească ajutor american, în cazul în care vor ajunge în structuri de putere.

Viteza cu care talibanii avansează pare să surprindă experți de securitate din Statele Unite, dar președintele Biden nu este dispus să reconsidere hotărârea sa de a retrage forțele americane până la 30 august.

„Nu-mi regret decizia” – a spus președintele Biden, continuând: „Am cheltuit peste un trilion de dolari, în ultimii 20 de ani. Am pregătit și echipat modern circa 300 de mii de militari afgani, vor trebui să lupte pentru țară”.

XS
SM
MD
LG