Linkuri accesibilitate

Agenda de politică externă a viitoarei administrații americane


Președintele ales al Statelor Unite, democratul Joe Biden.
Președintele ales al Statelor Unite, democratul Joe Biden.

Rusia, China, Coreea de Nord, programul nuclear iranian și Afganistanul sunt câteva din marile provocări de politică externă ale viitoarei administrații democrate americane.

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:39 0:00
Link direct

Președintele ales al Statelor Unite, Joe Biden va fi confruntat cu inamici cu care este familiarizat – Rusia și cele câteva zone strategice în care aceasta este angajată – Belarus, zona caucaziană, zona Mării Negre, dar și Siria; o Chină mai puternică și mai agresivă; Corea de Nord care avansează în direcția obținerii de armament nuclear și războiul, încă neterminat, din Afganistan. Toate acestea pe fondul pandemiei globale de coronavirus, care periclitează creșterea economică. Pentru toate aceste problema, Biden are o soluție de start – revigorarea alianțelor și restabilirea credibilității Statelor Unite în lume. Președintele ales plănuiește să readucă America, de îndată, în Acordul de la Paris cu privire la modificările de climă și să coopereze cu Organizația Mondială a Sănătății, pe care Donald Trump intenționa să o părăsească. El dorește să readucă drepturile omului în centrul politicii externe americane, intenționând să organizeze un summit al democrațiilor lumii.

Dar prioritățile sale imediate vor fi de politică internă – contracararea virusului și redresarea economică. Distribuirea vaccinurilor în lume va fi o chestiune delicată care poate accentua inegalități și resentimente și prelungi pandemia, chiar dacă americanii vor avea acces la vaccin în prima parte a anului viitor.

Salvarea acordului nuclear cu Iranul se află de asemenea pe un loc central pe agenda internațională a șefului executivului. Asta ar presupune reducerea sancțiunilor dacă Iranul – care are acum de 12 ori mai mult uraniu îmbogățit decât permitea acordul inițial – revine în limitele stabilite inițial.

Joe Biden vrea să extindă rapid Noul Tratat Nuclear START cu Rusia, care ar urma să expire la 15 zile după ce preia președinția. El plănuiește să fie mai agresiv cu Rusia pentru amestecul în alegerile americane și să impună sancțiuni dacă aceasta încalcă normele internaționale.

Analiștii consideră că e foarte important ca Biden să definească clar raporturile cu Rusia, imediat după ce se instalează la Casa Alba. Administrația democrată va fi – judecând după obiceiuri din trecut – testată și de regimul de la Phenian, probabil curând. În Afganistan, Joe Biden vrea să continue retragerea forțelor americane, dar să mențină efective speciale, care să continue lupta împotriva terorismului.

XS
SM
MD
LG