Linkuri accesibilitate

Agenda de politică internă a lui Biden, sub semnul întrebării?


Joe Biden răspunde jurnaliștilor, în timp ce urcă în mașina prezidențială, după ce a luat micul dejun cu familia fiului său și cu nepoții la o cafenea din Wilmington, 3 octombrie 2021 .
Joe Biden răspunde jurnaliștilor, în timp ce urcă în mașina prezidențială, după ce a luat micul dejun cu familia fiului său și cu nepoții la o cafenea din Wilmington, 3 octombrie 2021 .

Agenda de politică internă a președintelui Biden se joacă în aceste săptămâni, depinzând în special de raportul de putere dintre stânga partidului democrat și democrați moderați.

În joc sunt două proiecte de lege – unul cu privire la finanțarea infrastructurii, un altul – mai mare – pentru finanțarea altor investiții, care includ priorități ale stângii. Toate astea ar urma să fie finanțate prin majorări de impozite pentru cei înstăriți și corporații – prima astfel de creștere din 1993 încoace.

Democrați moderați vor ca proiectul cu privire la infrastructură conturat cu sprijin bipartizan în Senat să fie adoptat de îndată. Stânga partidului ține acel proiect ostatec, dorind garanții că compromisul cu privire la celelalte alocări bugetare le va respecta prioritățile.

Din această dispută până acum a rezultat un blocaj, interpretat ca o victorie a stângii, singura concesie fiind prelungirea temporară a finanțării statului, pentru încă circa două luni. Stânga a reușit să mențină cele două proiecte corelat și președintele Biden pare să fie de partea lor.

Întrebat în legătură cu frustrarea moderaților că proiectul vizând infrastructura nu a fost adoptat, Biden a spus: „Toată lumea e frustrată. A fi frustrat însoțește participarea la guvernare”.

Președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a cerut adoptarea legii infrastructurii până la sfârșitul lunii.

Victoria stângii poate însemna și că agenda președintelui Biden nu va fi materializată...

Democrații înțeleg că victoria stângii acum poate însemna în câteva luni și că agenda președintelui Biden nu va fi materializată, va rămâne în stadiul de propunere. Ei mai știu și că sunt șanse mari să piardă controlul cel puțin asupra Camerei Reprezentanților și, dacă asta se întâmplă, o oportunitate ca cea de acum să-și finanțeze opțiunile s-ar putea să nu mai apară curând.

Nivelul finanţării totale cerute pentru alte programe decât infrastructura este acum de circa 3 bilioane de dolari. Biden a spus că este realist și că speră să obțină circa 2 bilioane, amintind și că Barack Obama nu a semnat reforma sa majoră pentru reformarea sistemului de asigurări medicale decât în martie, la un an după ce a fost inaugurat. Deci, încă nu ar fi târziu.

XS
SM
MD
LG