Linkuri accesibilitate

Agenda lui Joe Biden: între războiul din Ucraina și prioritățile interne


Războiul din Ucraina domină știrile internaționale și agenda de lucru a liderilor, între care și președintele Joe Biden. În condițiile în care confruntarea intră în a doua sa lună, aliați ai președintelui Statelor Unite se tem că electoratul ar putea să aibă impresia că Biden este mai preocupat de politica internațională decât de cea internă.

Este un scenariu similar cu ce se întâmplă în Franța cu președintele Macron, care este foarte activ în legătură cu războiul din Ucraina, dar și-a declarat candidatura cu o zi înainte de termen, pentru un nou mandat și a lăsat până în turul doi impresia că are ceva mai bun și important de făcut decât campania electorală. Dacă Macron continuă să aibă mari șanse să câștige apropiatul scrutin, democrații din Statele Unite au ca prim obiectiv alegerile pentru Congres, unde opinia generală este că vor pierde teren. Consilierii știu că în noiembrie factorul decisiv va fi economia și mai țin cont și de popularitatea scăzută și în scădere a lui Biden, atunci când îl sfătuiesc să-și redirecționeze o mai mare parte din timp către nevoile oamenilor, aici, în America.

În săptămânile următoare Biden va călători în țară mai mult și între mesaje va fi și că invazia lui Putin nu este o criză îndepărtată, ci are ramificații economice adânci. Consultanții democrați spun că americanii sprijină cauza ucraineană, dar că începe să se vadă o oarecare oboseală și prinde contur întrebarea dacă investițiile făcute în legătură cu conflictul, în exterior sunt dublate de altele interne. Democrații vor ca președintele să explice ce s-a realizat până acum și ceea ce are de gând să facă. Casa Albă știe că impactul celei de-a doua părți a mandatului Biden va depinde mult de capacitatea democraților de a menține controlul asupra cel puțin uneia dintre camerele Congresului, sarcină deloc ușoară.

Consilierii săi recunosc că războiul din Ucraina este un moment istoric de mare semnificație și că Biden a făcut o treabă foarte bună dejucând planurile lui Putin de a dezbina Occidentul, dar spun că rezultatele din noiembrie vor depinde de ceea ce administrația va face pentru reducerea inflației și aplicarea planurilor economice, care au fost doar parțial adoptate și puse în aplicare până acum.

XS
SM
MD
LG