Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


La Varșovia, astăzi şi mâine are loc o întâlnire la vârf intre președintele Statelor Unite si liderii țărilor de la cele trei mări: Marea Baltică, Adriatică şi Marea Neagră, întâlnire la care se așteaptă discutarea unor chestiuni legate de relațiile economice între țările din regiune si problemele energetice. Participă, așadar, președinți si șefi de guverne din Estonia, Lituania, Letonia, Austria, Slovacia, Croația , Slovenia, Polonia, Bulgaria, România, Cehia și Ungaria. Multe țări est-europene, mai ales țările baltice, speră ca Donald Trump să reitereze la Varșovia angajamentul țării sale față de art. 5 din tratatul NATO, cel care spune că un atac împotriva unei țări membre va fi considerat un atac împotriva întregii alianțe.

Cehia îi celebrează, astăzi, pe Chiril si Metodiu, frați teologi si creștinătorii Moraviei si Boemiei, și a lumii slave, și care au trăit in secolul nouă.

Armenia sărbătorește astăzi Ziua Constituției.

Si la Karlovy Vary continuă și astăzi Festivalul Internațional al Filmului.

În R.Moldova:

La Chișinău se va vorbi si astăzi despre schimbarea sistemului electoral, la parlament, unde se organizează o masa rotunda, si la IDIS Viitorul, unde se va discuta despre impactul schimbării sistemului electoral asupra sistemului politic moldovenesc.

Premierul Pavel Filip are anunțată o întrevedere cu comisarul Uniunii Europene pe probleme de sănătate, Vytenis Andriukatis. Comisarul European va primi si titlul onorific de Doctor Honoris Causa din partea Universitarii de Medicină de la Chișinău.

Să notam și trei conferințe de presă. Centrul internațional „La Strada” organizează o conferință de presă cu tema: „Schimbările determinate de disciplina şcolară „Relaţii armonioase în familie” în rândul tinerilor şi profesorilor”. Ministerul Sănătății va face publice informaţiile despre „descentralizarea serviciului endoprotezare de șold și genunchi”. Iar Federația Asociațiilor de Basarabeni din România va anunţa cum se va desfășura Târgul Universităților din România de anul acesta, ajuns la cea de-a șasea ediție.

Și tot azi la Chișinău se întrunesc Comisiile parlamentare în ședințele lor obișnuite.

XS
SM
MD
LG