Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Dina agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.

La Chișinău, premierul Maia Sandu și reprezentanți ai Fondului Monetar Internațional vor susține o conferință de presă cu privire la rezultatele negocierilor purtate de executivul moldovean pentru restabilirea relațiilor cu FMI. Guvernul a inițiat convorbiri de urgență cu Fondul Monetar Internațional și pentru a primi ultimele două tranșe din împrumutul acordat în 2016, în valoare totală de 66 de milioane de dolari. FMI a suspendat asistența după ce fosta guvernare a adoptat anul trecut o lege controversată a amnistiei fiscale despre care s-a spus că poartă riscul legalizării averilor dobândite ilicit, inclusiv în urma devalizării sistemului bancar moldovenesc. Ministrul Finanțelor, Natalia Catrinescu, declara pentru Europa Liberă că noua guvernare speră să reia cât mai repede relațiile cu FMI și cu alți parteneri externi „ca să nu fie nevoită să taie mai mult din cheltuieli”, întrucât bugetul elaborat de fosta guvernare are la bază surse externe considerabile, inclusiv pentru finanțarea deficitului bugetar de 5 miliarde de lei.

La Guvern va avea loc ședința cabinetului de miniștri.

Ruslan Codreanu va prezenta raportul său de activitate pentru perioada în care a fost primar interimar al capitalei.

Agenda Națională de Business organizează o dezbatere asupra reformelor prioritare pentru dezvoltarea unui mediu de afaceri competitiv.

Din actualitatea internațională:

Subsecretarul de stat american pentru afaceri politice, David Hale, a început un turneu european în Finlanda, care va continua în Estonia (11 iulie), Cehia (11-12 iulie), Republica Moldova (13-14 iulie) și Marea Britanie (15 iulie).

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, întreprinde și el un turneu în cele trei țări vecine din Caucazul de Sud. După ce a vizitat capitala azeră Baku, Donald Tusk se va afla astăzi în Armenia, la Erevan, iar mâine va participa la conferința internațională de la Batumi, Georgia, dedicată aniversării a 10-a de la lansarea Parteneriatului Estic.

XS
SM
MD
LG