Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Din agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.

Președintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, va veni astăzi în Republica Moldova la invitația premierului Maia Sandu, cu scopul de a sprijini democrația. Liderul PPE a salutat decizia Blocului ACUM de a forma o alianță de guvernare cu Partidul Socialiștilor. Din 2017, atât Partidul Acțiune și Solidaritate, cât și Partidul Platforma DA fac parte din familia Partidului Popular European. Domnul Daul are anunțate întrevederi cu doamna Maia Sandu și o conferință de presă comună. Domnul Daul se va întâlni și cu studenții de la USM.

Președintele Moldovei Igor Dodon se află la Bruxelles și are astăzi pe agendă convorbiri cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Mișcarea civică Pro a anunțat o conferința de presă cu tema: „Incompetența, corupția și schemele de jafuri din primăria Chișinău. Cum le eliminăm?”

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului prezintă Planul General de Alimentare cu Apă și Sanitație a raionului Ialoveni.

Peste 80 de femei și bărbați din șapte țări se întâlnesc la Chișinău, în cadrul Consultărilor sub-regionale „Beijing+25” pentru a despre acțiunile pe care urmează să implementeze fiecare țară pentru asigurarea egalității de gen și participării femeilor (4-5 septembrie)

Agenția Servicii Publice invită la ședința de lucru cu genericul: „Accesul instituțiilor mass-media la informația de interes public din resursele informaționale de stat, deținute de Agenția Servicii Publice”, un răspuns la solicitarea deputatului blocului ACUM Dumitru Alaiba de a se permite accesul la informații care pot ajuta în lupta anticorupție.

Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, susține o conferință de presă intitulată „Prezentarea concluziilor preliminare ale comisiei privind examinarea legalității expulzării de pe teritoriul Republicii Moldova, la 6 septembrie 2018, a cetățenilor turci declarați indezirabili. Cine se face responsabil?”

Pe plan internațional:

Vicepreședintele American Mike Pence se va află la Londra, într-un moment de mare tensiune politică din cauza refuzului parlamentului britanic de a accepta formula propusă de premierul Boris Johnson de a ieși din Uniunea Europeană fără nici un acord și cu discuțiile legate de posibilele alegeri anticipate anunțate pentru 15 octombrie.

În, Afganistan fiul unuia dinte cei mai cunoscuți luptători împotriva sovieticilor și apoi împotriva Talibanilor, Ahmad Shah Massoud, care a fost asasinat in 2001, anunță formarea unei noi mișcări politice, într-un moment complicat al evoluțiilor politice din această țară.

Azi și mâine se va afla la Tbilisi, in Georgia, președintele Ungariei, Janos Ader.

În Canada, la Toronto, începe Festivalul Internațional al Filmului.

Astăzi este Ziua internațională a faptelor de caritate, potrivit calendarului Națiunilor Unite.

XS
SM
MD
LG