Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Din agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.

La Chişinău, dimineața are loc Ședința Consiliului Suprem de Securitate, care va fi urmată de declarațiile președintelui Igor Dodon.

După amiază are loc o ședință a guvernului.

Se deschide astăzi Digital Park în Chișinău.

La Centrul republican pentru copii și tineret are loc expoziția cu vânzare a lucrărilor realizate de persoane cu dizabilități din centre de plasament.

Se împlinesc 10 ani ai Programului Moldo-German.

Pe plan internațional:

Agenda este dominată de reuniunea la vârf a Alianței Nord-Atlantice, un summit ce se anunța complicat și cu multe semne de întrebare. Ieri, într-o conferință de presă la Londra, în compania secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, președintele american Donald Trump a vorbit despre împărțirea „nedreaptă” a poverii financiare pentru apărare în cadrul Alianței. El s-a alăturat corului de critici la adresa președintelui francez Emmanuel Macron, care spusese recent că NATO s-ar afla în stare de „moarte cerebrală”. Președintele american dorește să mențină presiunea asupra aliaților pentru a-i face să-și respecte angajamentul de a aloca 2% din PIB-ul lor bugetelor militare către anul 2024.

Din agenda de astăzi a summit-ului se așteaptă conferința de presă a secretarului general al NATO, apoi discursul gazdei summit-ului – premierul Boris Johnson, aflat în campanie electorală pentru alegerile anticipate din 12 decembrie, și apoi discursul liderului de la Casa Alba, Donald Trump.

Președintele Serbiei, Aleksandr Vucic, se va afla astăzi la Soci, pentru o întrevedere cu liderul de la Kremlin Vladimir Putin.

Secretarul de stat american Mike Pompeo va merge într-o vizită de două zile în Maroc.

Iar la Washington, în Camera Reprezentanților – dominată de democraţii din opoziție – încep, în Comitetul Juridic, audieri în cadrul anchetei ce ar putea duce la suspendarea președintelui republican Donald Trump.

XS
SM
MD
LG