Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Cum este luni, este și ziua ședinței săptămânale a serviciilor primăriei Chișinău, o rutină poate mai interesantă în aceste zile, când lumea încearcă să vadă cum se descurcă noul primar, primul primar socialist al capitalei, care a vizitat deja Moscova, Bucureștiul (unde însă nu s-a întâlnit cu primarul general) și Kievul.

Are loc ședința Consiliului Audiovizualului.

Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare prezintă raportul final de monitorizare a alegerilor locale generale 2019 din perspectiva egalității de gen.

Se lansează sondajul funcționarilor publici „Calitatea politicilor anticorupție și climatul de lucru în autoritățile publice centrale”.

Institutul pentru Politici și Reforme Europene organizează „EU Debates Cafe” despre bugetul UE pe următorii cinci ani și fondurile care ar putea sta la dispoziția țărilor din vecinătatea estică, inclusiv R.Moldova.

Din actualitatea internațională:

În Franța continuă greva generală declarată în transporturile feroviare, dar și spitale și școli din cauza intenției guvernului de a reforma, profund, sistemul de pensii. Deși greva provoacă extrem de multe probleme: ambuteiaje, zile de muncă pierdute, cheltuieli inutile cu taxiuri, copii care nu merg la școală, cu toate acestea, peste 60% din francezi susțin protestul. Miercuri, premierul Eduard Philipe va explica, pentru prima dată, principiile pe care ar urma să se bazeze noul sistem de pensii.

În pofida grevei generale, la Paris începe summit-ul grupului Normandia, privind criza din estul Ucrainei. Este și ocazia primei întâlniri între președintele rus Vladimir Putin și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski. Gazda summit-ului este președintele Franței, Emmanuel Macron, alături de cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

Tot la Paris și în pofida grevei generale are loc și reuniunea Comitetului executiv al Agenției Mondiale Anti-Doping, la care se va discuta raportul care constată că Rusia continuă să încalce regulile internaționale. Consecințele ar putea fi serioase pentru sportul rusesc: o suspendare pe patru ani din competițiile internaționale.

La Bruxelles are loc reuniunea miniștrilor de externe din UE.

La Los Angeles se anunță candidații pentru premiile Golden Globe – premiile acordate de presa străină și care sunt indicatori destul de buni și pentru premiile Oscar.

XS
SM
MD
LG