Linkuri accesibilitate

Astăzi, în Moldova și în lume


Vremea se anunță caniculară mai ales în sudul și centrul țării, unde temperaturile vor urca la peste 30 de grade; cel mai cald va fi la Ceadâr-Lunga – 33 de grade. La Chișinău se anunță maximum 30 de grade. Nu sunt prevăzute nicăieri în țară precipitații semnificative. Vremea se va încălzi și mai mult zilele următoare, așa că meteorologii au emis astăzi avertizare de caniculă pentru perioada 28 iulie – 1 august, cu maxime de până la 35 de grade.

Câteva valori maxime așteptate astăzi pe continent: 38 de grade la Belgrad, 37 la Atena, 33 la Roma, 22 la Paris. Vreme bună se anunță cam în toate destinațiile de vacanță de la mare, iar cel mai cald va fi din nou în Cipru – 40 de grade!

Să răsfoim acum agenda internă a zilei:

La Chișinău va avea loc azi online ședința Curții de Conturi de examinare a raportului auditului rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Educației, Culturii și Cercetării încheiate la 31 decembrie 2020.

La o zi după constituirea oficială a noului parlament, va avea loc și ședința Curții Constituționale privind examinarea sesizării nr. 200a/2020 privind controlul constituționalității Hotărârii Parlamentului nr. 219 din 3 decembrie 2020 pentru modificarea Hotărârii Parlamentului nr. 149 din 29 noiembrie 2019 privind componența numerică și nominală a Biroului permanent al Parlamentului.

Este programată de asemenea Ședința Consiliului Municipal Chișinău.

Din agenda externă (RTR, AFP):

La Singapore, oraș-stat din estul Asiei, ministrul american al apărării, Lloyd Austin, va ține un discurs pe tema „imperativului parteneriatelor”, insistând asupra rolului Statelor Unite ca partener de nădejde al țărilor din zona Indo-Pacifică.

La Atena, premierul Greciei, Kiriakos Mițotakis, se întâlnește cu președintele grecilor ciprioți, Nikos Anastasiades, pentru a discuta redeschiderea parțială a unui oraș abandonat din Ciprul divizat.

Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, începe o vizită de două zile în India

La Vatican începe procesul cardinalului Angelo Becciu și altor nouă oficiali bănuiți de fraude fiscale.

La Washington se dă publicității o Perspectivă Economică Globală actualizată.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG