Fitch Ratings a redus ratingul țării la AA+ de la AAA, invocând creșterea îngrijorătoare a datoriei americane și diminuarea încrederii în maniera în care țara e guvernată, referire la împrejurarea când extinderea plafonului datoriei naționale a declașat un conflict politic.
Pe lângă aceasta, Fitch anticipează că America va intra în recesiune, către sfârșitul anului. Ministrul american de finanțe, Janet Yellen a criticat decizia luată de Fitch spunând "Decizia nu schimbă ceea ce americani, investitorii și oamenii din întreaga lume deja știu: că obligațiunile federale sunt sigure și lichide și că economia americană este fundamental puternică."
Amenințarea economică reprezentată de anunțul de rating ar fi una pe termen lung, mai degrabă decât imediată, au afirmat analiști. Dacă datoria Statelor Unite crește și guvernul are dificultăți în a o gestiona, consumatorii s-ar putea confrunta cu rate de dobândă mai mari pentru împrumuturi, deoarece națiunea și împrumutații săi ar fi considerați mai puțin de încredere. Imediat după anunțul privind ratingul, bursele de valori au înregistrat scăderi.
Printre economiile cu cel mai înalt rating de credit la S&P Global Ratings, Fitch și Moody's Investors Service se numără Germania, Danemarca, Olanda, Suedia, Norvegia, Elveția, Luxemburg, Singapore și Australia. Canada are ratingul AAA de la două dintre companiile de rating. Retrogradarea Statelor Unite de către Fitch vine după tăierea efectuată de S&P în 2011, lăsând Moody's singura mare agenție de rating care menține calificativul său de primă categorie pentru cea mai mare economie a lumii. Fitch a afirmat că tăierea reflectă deteriorarea fiscală așteptată și o povară crescută a datoriei guvernamentale după repetatele blocaje privind limita datoriei.
„Are Canada cu adevărat un credit mai bun decât Statele Unite? Sau Luxemburg?”, a scris expertul Kevin Muir, continuând „Statele Unite sunt puterea dominantă a lumii, și bineînțeles, au făcut câteva lucruri neinspirate, cum ar fi să agite un pistol amenințând că vor trage în propriul lor sistem financiar, dar cu toții știm că vor plăti în cele din urmă facturile lor.”