Linkuri accesibilitate

Air Moldova nu mai are statut de operator aerian | Apartamente pentru lichidatorii catastrofei de la Cernobîl


Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Certificatul de operator aerian al Air Moldova (AOC) a fost revocat de Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC), scrie TV8. Decizia a fost luată la propunerea Comisiei de certificare, care a constatat că până în prezent Air Moldova aflat în proces de restructurare accelerată de mai bine de jumătate de an nu a prezentat nicio dovadă care confirmă înlăturarea neconformităților în termenul stabilit, nu deține nicio aeronavă operațională și nu întrunește cerințele minime pentru deținerea unui AOC. Revocarea certificatului prevede că Air Moldova nu mai are statut de operator aerian, fiind privată de dreptul de a opera zboruri comerciale.
  • Uniunea Europeană acordă un ajutor umanitar în valoare de 83 de milioane de euro în sprijinul persoanelor afectate de războiul din Ucraina, arată un comunicat al Comisiei Europene, citat de Newsmaker. Pentru implementarea proiectelor umanitare în Ucraina vor fi alocați €75 de milioane, iar pentru cele din Republica Moldova – €8 milioane.
  • Comisia Electorală Centrală propune Curții Constituționale să valideze mandatul de deputat în Parlament ce îi revine candidatului supleant Said-Muhmat Amaev de pe lista Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, transmite IPN. Mandatul BCS a rămas vacant ca urmare a cererii de demisie a deputatului Adrian Lebedinschi. Următoarea pe lista supleanților era Svetlana Popa, însă Curtea Constituțională nu i-a validat mandatul. Said-Muhmat Amaev are 64 de și este jurist de meserie. Acesta este cetățean de onoare al municipiului Bălți.
  • Statul va oferi 80 de apartamente persoanelor care au participat la lichidarea consecințelor accidentului nuclear de la Cernobîl, informează Radio Moldova. Blocurile locative amplasate pe strada Alba Iulia au câte una, două sau trei camere și pot fi primite inclusiv de membrii familiilor veteranilor care au decedat. Pentru a obține apartamentul, potențialii beneficiari trebuie să fie cetățeni moldoveni, să dețină legitimația de participant la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl și să nu aibă în proprietate alte locuințe, terenuri pentru construcții sau case în întovărășiri pomicole.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Cea mai virală postare de pe Facebook este o reportajul Europei Libere despre medicul veterinar Vasile Lisnic care deservește toate cele 40 de sate din raionul Rezina. În prezent, peste 30% din puținii specialiști rămași lucrează la Chișinău, iar autoritățile oferă indemnizații tinerilor care se vor angaja la țară, se menționează în reportajul video.
  • Pe Instagram, internauții au avut un interes sporit pentru postarea TV8 despre cazul polițistei care a lovit mortal o femeie în orașul Sângera. Angajata Inspectoratului Național de Securitate Publică a fost găsită vinovată și a primit o pedeapsă de 4 ani de închisoare cu executare. Decizia a fost luată marți, 20 februarie, de magistrații Judecătoriei Chișinău.

XS
SM
MD
LG