Linkuri accesibilitate

Ajutoare suplimentare pentru pensionari și persoane vulnerabile pentru sezonul rece


Ajutor unic de la stat vor primi circa 68.000 de persoane, iar bugetul programului este de 226 milioane de lei.
Ajutor unic de la stat vor primi circa 68.000 de persoane, iar bugetul programului este de 226 milioane de lei.

Ministerul Muncii anunță acordarea unor plăți unice pentru unii pensionari, anumite categorii de persoane defavorizate și angajații din domeniul asistenței sociale pentru a face față mai ușor cheltuielilor la energie în sezonul rece.

Pensionarii care s-au născut până în anul 1945, s-au pensionat înainte de anul 1999 și care ridică o pensie mai mică de 3 mii de lei vor primi o plată unică de 3 mii de lei. Potrivit ministerului, cei trei mii de lei vor ajunge la peste 56.000 de bătrâni.

„Aceste persoane au ieșit la pensie în perioada de tranziție. Modificarea regulilor de calculare a pensiilor de-a lungul anilor și lipsa datelor istorice privind veniturile salariale a făcut ca pensiile lor să fie mult mai mici”, a menționat Alexei Buzu în cadrul unei conferințe de presă în care a prezentat noile ajutoare suplimentare pentru sezonul rece.

Un ajutor unic de 5.000 de lei vor primi circa 5.000 de familii care îngrijesc copii cu dizabilități severe. Tot 5.000 de lei vor primi și familiile care au copii cu dizabilități și sunt încadrate în serviciul de asistență personală. Și femeile însărcinate sau care alăptează și au copii cu vârsta de până la 13 luni, beneficiare de ajutor social, vor primi câte 5.000 de lei.

Ajutoare pentru asistenții sociali

Urmează să fie acordat un spor unic pentru toți angajații din sistemul de asistență socială. Este vorba de circa 9700 de angajați din diverse instituții al sistemului național de asistență socială, inclusiv asistenții parentali profesioniști.

Numărul total al beneficiarilor este de circa 68.000, iar bugetul programului este de 226 milioane de lei. Beneficiarii urmează să primească ajutorul bănesc în maxim o lună.

„Avem toate datele în sistem și nu este nevoie ca persoanele să vină să depună cereri”, a mai precizat ministrul Buzu.

Banii pentru aceste ajutoare au fost alocate de către Programul Alimentar Mondial al ONU, Fondul ONU pentru Populație, UNICEF, Organizația Internațională pentru Migrație și Agenția ONU pentru refugiați.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG