Linkuri accesibilitate

Ajutor american pentru apărarea țărilor UE: „Există o problemă dincolo de Ucraina”


Ajutorul militar american pentru Ucraina este substanțial, dar, în același timp, Statele Unite au în vedere o strategie pe termen mai lung de sprijin a țărilor din regiune. Un pachet de susținere anunțat de curând împarte circa 2.2 miliarde de dolari între Ucraina și 18 vecini din regiune, de la Marea Baltică și până la Mediterana.

Ajutor american pentru apărarea țărilor UE: „Există o problemă dincolo de Ucraina”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:32 0:00
Link direct

Seth Jones de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale arată că într-un interval de între trei și cinci ani, o chestiune de mare importanță este protejarea Alianței NATO și membrilor ei în fața unei Rusii care „nu dă înapoi”. El continuă „Administrația recunoaște că există o problemă dincolo de Ucraina, privind capacitatea unor țări din NATO de a se apăra”.

Până acum mare parte din ajutorul american pentru Ucraina s-a bazat pe echipamente și muniție din stocurile armatei americane. La fel au făcut și aliați NATO din Estul Europei, oferind și ei ajutor, ori investiția de circa un miliard de dolari este menită să re-echipeze și modernizeze acele armate, demonstrând angajamentul american pentru alianță. Această decizie reduce temeri care s-au făcut auzite în special în state baltice că ele ar fi devenit mai vulnerabile pentru că au trimis armament în Ucraina.

Administrația nu a precizat ce tip de echipament fi acoperit de ajutor, dar se anticipează că o prioritate va fi apărarea anti-aerienă. Polonia cere proiectile de tip Patriot din America și există posibilitatea ca și Finlanda, ca aspirantă NATO, să aibă nevoie de ajutor. Fondurile vor acoperi și armamentul care s-a dovedit eficace în Ucraina, cum ar fi drone sau anumite tipuri de proiectile, pentru a înlocui armament din perioada sovietică, care e încă în dotare - a spus Jim Townsend, cercetător la Centrul pentru Noua Securitate a Americii, care adăugă că ajutorarea țărilor din regiune care nu-și pot permite să își îmbunătățească capabilitățile militare este o prioritate.

Suma alocată permite anumitor țări să achiziționeze echipamente militare, produse de firme americane, cu sprijin oferit de Washington. Pentru Ucraina, acest ajutor se dovedește extrem de util și ultimele zile au adus vești cu privire la succesul ofensivei ucrainiene în anumite regiune ocupate de ruși.

XS
SM
MD
LG