Linkuri accesibilitate

Al șaselea val | Uniunea Europeană pregătește un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei


Miniștrii energiei din Uniunea Europeană discută luni noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, al 6-lea, care ar urma să includă renunțarea treptată la importurile de petrol și sancționarea marilor bănci, ca Gazprombank (a treia din Rusia) și Sberbank (a doua din Rusia).

Sancțiunile ar putea fi prezentate țărilor membre miercuri – deși se vorbește despre acest nou pachet de sancțiuni de cel puțin două săptămâni.

Germania sprijină un embargo pe petrolul rusesc

Marea schimbare care a intervenit este poziția Germaniei: Berlinul acceptă, chiar sprijină acum o renunțare treptată la importurile de petrol. Nu încă de gaze.

Inițial, era una din țările UE care se opunea sancțiunilor energetice.

Ministrul german al Energiei, Robert Habeck, a anunțat săptămâna trecută că Germania este „foarte, foarte aproape” de a deveni independentă de petrolul rusesc.

Până de curând, petrolul rusesc acoperea 35% din necesarul Germaniei. Datorită unor noi contracte de aprovizionare din surse alternative, în prezent este de doar 12%.

Sancțiuni treptate și cu excepții

Importurile de petrol nu vor fi oprite imediat și vor fi anumite excepții, se precizează din cercuri diplomatice europene.

Uniunea Europeană ia în considerare interzicerea importurilor de petrol transferate cu nave-cisternă dar ar lăsă neatinse exporturile prin conducte, pentru moment.

Totodată, țări precum Ungaria, Slovacia si Austria ar putea fi parțial exceptate de la impunerea acestui pachet de sancțiuni.

Limitarea prețului de achiziție – o propunere italiană

Pe lângă oprirea treptată a importurilor de petrol se mai vorbește de limitarea prețului pe care firmele europene să-l plătească pentru petrolul și gazul rusesc. Aceasta inițiativă aparține premierul italian Mario Draghi. În acest fel ar putea fi controlată explozia prețurilor la energie pentru consumatorii din UE, dar și reduse câștigurile pe care le face Rusia prin creșterea prețului pentru petrol și gaze pe piața internațională.

„Există posibilitatea ca o reducere treptată a importurilor să fie supracompensată de prețurile mai mari pe piața internațională, astfel încât Rusia să câștige, cel puțin pe termen scurt chiar mai bine”, spune Guntram Wolff de la think tank-ul „Bruegel” de la Bruxelles.

Consumatorii europeni

Multe țări europene și-au lansat propriile pachete de ajutor pentru populație din cauza creșterii prețului la energie, dar majoritatea experților economici sunt de acord că aceste măsuri nu sunt de lungă durată.

În Germania, de exemplu, taxa pe energie pe combustibil va fi redusă timp de trei luni. Austria extinde scutirile fiscale pentru navetiști, Franța limitează creșterea prețurilor la energie electrică la maximum patru procente, Belgia reduce TVA-ul la electricitate și gaze, iar Spania și Portugalia pun un plafon finanțat de stat pentru prețurile la energie. În Danemarca, pe de altă parte, doar gospodăriile cu un venit deosebit de scăzut primesc ajutoare.

Toate aceste strategii sunt însă de scurtă durată, iar sancțiunile, ca să aibă efectul dorit, trebuie să poată fi impuse pe lungă durată, luni și chiar ani de zile.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG