SAl treilea maraton de vaccinare a început la Chișinău, la Palatul Republicii, cu jumătate de oră mai devreme decât era planificat, la ora 6.30. Rândurile au început să se formeze în jurul orei 2 noaptea. La ora 10.00 erau deja vaccinate 2000 de persoane, potrivit organizatorilor.
Alte câteva mii de persoane, marea majoritate vârstnici, continuau să stea la rând.
Mararonul din acest weekend este primul în cadrul căruia se oferă și vaccinul rusesc Sputnik V.
Persoanele vaccinate în jurul orei 10 dimineața ne-au spus ca au venit încă înainte de deschidere și au stat la rând peste 4 ore. Spre prânz timpul de așteptare s-a redus la o oră și jumătate-două.
Organizatorii spun că au primit de la Ministerul sănătății 3 mii de doze de Sputnik V, dar doritorii se pot vaccina în cadrul maratonului și cu AstraZeneca, Sinopharm sau Sinovac.
Majoritatea oamenilor cu care am discutat au spus că preferă Sputnik V și că pentru ei nu contează faptul că vaccinul rusesc nu a fost încă aprobat în UE. Este pentru a doua oară, de la debutul campaniile de vaccinare, când oamenilor li se oferă posibilitatea să se imunizeze și cu Sputnik V.
Pentru moment, EMA (Agenția Europeană a Medicamentelor) a aprobat numai patru vaccinuri, toate de producție occidentală: Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna și Johnson &Johnson. Vaccinul rusesc și cele două chinezești, Sinovac și Sinopharm sunt în procesul de aprobare. Ungaria este singura țară din UE care vaccinează și cu Sputnik V, pe lângă vaccinul chinezesc.
Cel de-al treilea maraton al vaccinării în Chișinău are loc în plină campanie electorală pentru parlamentarele din 11 iulie. Liderul socialiștilor, Igor Dodon, și-a făcut apariția prin zonă, salutând oamenii care așteaptă la coada aproape kilometrică.
Liderul socialist Igor Dodon, care s-a oferit în primăvară să fie primul moldovean vaccinat cu Sputnik V, vrea acum să fie ultimul. Dodon a scris pe Facebook că văzând câți oameni au stat la coadă la Sputnik V la un maraton al vaccinării organizat sâmbătă de primăria capitalei și Ministerul Sănătății, a decis să nu se vaccineze „până nu asigurăm toți doritorii cu Sputnik V”.
În maraton sunt implicați peste 200 de medici, asistenți și voluntari, lucrează 25 de linii de vaccinare, iar capacitatea centrului este de 600 de persoane pe oră. Poliția a delimitat cu benzi speciale zona de așteptare și a menţinut ordinea publică, în special la deschiderea maratonului când persoanele venite din noapte s-au îmbulzit să intre primele la vaccinare.
Organizatorii mai spun că tot personalul implicat a decis să vină îmbrăcat la acest maraton în ie - un mod inedit de a sărbători ziua iei și a portalului popular care a avut loc recent.