Linkuri accesibilitate

Alcool și sentimente naționale – omucidere „moldoveană” în Cehia


La tribunalul din orașul Liberec, în nordul Cehiei, a început miercuri procesul moldoveanului de 59 de ani Tudor Beschieri, acuzat că în noiembrie 2020 a înjunghiat mortal un transnistrean rusofon de 24 de ani.

Site-ul novinky.cz scrie că ambii moldoveni lucrau în Cehia „la negru” și s-au cunoscut abia acolo, la muncă.

Potrivit aceleiași surse, relațiile dintre ei ar fi avut de suferit din cauza diferenței de generație și a certurilor legate de regiunea separatistă transnistreană. Muncitorul mai tânăr provenea tocmai de acolo, se considera rus și vorbea anume numai rusește – în vreme ce agresorul se consideră moldovean.

„Leonid nu iubea moldovenii, și de aceea provoca conflicte” – a spus suspectul de omucidere.

Potrivit procuroarei din acest proces, Beschieri și-a omorât colegul cu un cuțit de bucătărie care i-a atins plămânii și inima, provocând rapid decesul.

În ziua fatală, ambii erau în stare de ebrietate avansată, după ce au consumat alcool primit de la cehul la care lucrau.

După ce au revenit la căminul de nefamiliști din mica localitate Nove Zakupy, rusofonul i-ar fi spus lui Beschieri că e moldovean împuțit și l-a obligat să se ducă să facă duș, amenințându-l chiar cu un cuțit.

Beschieri a găsit alt cuțit, și l-a folosit, după spusele lui, pentru că „altă cale nu era”.

Deocamdată, procuroarea nu a vrut să comenteze afirmațiile lui Beschieri că sentimentele naționale ar fi jucat un rol în conflictul fatal, întrucât, a spus ea, acest lucru încă nu a fost dovedit.

Audierile au fost amânate până în septembrie, în speranța de a audia mai mulți martori, inclusiv un rus care locuia cu cei doi, la cămin, în perioada incidentului.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG