Linkuri accesibilitate

Nicolai Grigorişin, ofiţerul armatei ruse care a luat temporar fotoliul lui Renato Usatîi la primărie


Nicolai Grigorişin, candidatul formaţiunii Partidul Nostru

Pretendentul la postul de primar de Bălţi din partea formaţiunii Partidul Nostru a lui Renato Usatîi este viceprimar şi exercită interimatul funcţiei de primar din luna februarie 2018. Până atunci a fost consilier municipal, ales în iunie 2015, fiind printre cei mai activi, potrivit ziarului local „Spros i predlojenie”.

A terminat Şcoala militară superioară din Volsk (în 1993), Federaţia Rusă, şi Institutul de Educaţie Fizică, Turism şi Sport din Odesa. Din 1993 până în 1997 a activat în cadrul unităţilor militare din oraşul Klin, Rusia, şi Duşanbe, Tadjikistan. Între 1999 şi 2015 a fost şeful bazei de odihnă „Automobilist” din Zatoka, regiunea Odesa. Declară că este fondatorul clubului de fotbal Zarea de la Bălţi şi al asociaţiei obşteşti „Piramida”.

Potrivit jurnaliştilor de la Bălţi, în primii ani după ce a fost ales consilier declara zero venituri şi proprietăţi, câte două mii de lei aducea oficial în bugetul familiei soţia sa.

A vândut baza de odihnă de la Zatoka, dar rămâne director

La Conciliul electoral de circumscripţie a declarat pentru 2016-2017 un salariu de circa 44 de mii de hrivne ucrainene (echivalentul a 27 mii de lei) de la compania Nikidal din Zatoka, regiunea Odesa, unde este director, potrivit ziarului local SP. Este vorba de aceeaşi bază de odihnă pe care a declarat în 2017 că a vândut-o.

În declaraţia de venit a mai scris că deţine împreună cu soţia un spaţiu comercial de 475 metri pătraţi (un club şi o sala de biliard), un teren intravilan, trei maşini: un Mercedes (din 1983), un Chevrolet Blazer (din 1995) şi un Land Rover (din 2010). Totodată, a indicat economii de 20 de mii de dolari şi 50 de mii de lei şi ceasuri de 600 de mii de lei primite cadou.

Nicolai Grigorişin în campanie la piaţă
Nicolai Grigorişin în campanie la piaţă

Jurnaliştilor locali le-a atras atenţia că de mai mulţi ani acesta nu declară nicio casă de locuit.

Nicolai Grigorişin este considerat un apropiat al lui Renato Usatîi. A apărut în anturajul politic al lui Usatîi în 2014. La alegerile parlamentare din 2014 soţia lui Grigorişin, Natalia, a figurat pe poziţia a 8-a pe lista de candidaţi a Partidului „Patria”, care a fost exclus din cursă cu câteva zile înainte de scrutin. În casa familiei Grigorişin au fost efectuate percheziţii în dosarul contrabandei cu valută nedeclarată în sumă de 6 milioane de lei.

Fostul director al întreprinderii municipale Direcţia reparaţii şi construcţii drumuri din Bălţi, Serghei Pcela, până nu demult un apropiat al lui Usatîi iar în anii 1990 poliţist, a declarat portalului Gazeta.md că Grigorişin ar aparţine grupării criminale de la Bălţi din care făcea parte şi studentul de atunci Renato Usatîi. Posturile de televiziune apropiate democraţilor au preluat această informaţie. Grigorişin a negat aceste „minciuni”, cum le-a calificat el, şi a anunţat că l-a dat în judecată pe Pcela pentru calomnie.

Se declară drept continuatorul lui Renato Usatîi care, potrivit lui, a început renașterea Bălţiului şi a scăpat administraţia de corupţi. Spune că va continua aceeaşi linie. În primul rând, le promite cetăţenilor să pună capăt crizei gunoiului, să repare drumurile centrale, să facă întreprinderile municipale mai transparente.

Infografic electoral

XS
SM
MD
LG