Funcţii deţinute:
- vicepreşedinte al Comisiei Naţionale de Integritate: aprilie 2013 - februarie 2018
- anchetator şi procuror la Procuratura Chişinău: 1994-1999
Candidatul Partidului Verde Ecologist este jurist de profesie. A terminat universitatea particulară din Craiova „Nicolae Titulescu”, după care a lucrat avocat şi consultant la diferite proiecte străine specializate preponderent pe domeniul mediului. Mai este şi pilot de elicoptere, după ce a studiat timp de doi ani în perioada sovietică (1985-1987) la Școala Militară Superioară de Pilotaj din Saratov, Rusia. În 2015 şi-a cumpărat un elicopter Ka-26 la o licitație cu strigare, aparatul de zbor produs în 1975 l-a costat 103.600 de lei.
A lucrat timp de un an procuror în secţia anchetă penală la Procuratura Chişinău, iar înainte de asta a fost anchetator la aceeași instituție. A declarat că este membru al Partidului Ecologist din anii ’90, cu excepția perioadei în care a activat la CNI.
În 2013 a fost promovat în Comisia Naţională de Integritate de trei ONG-uri - Asociaţia pentru Democraţie Participativă, Centrul de Resurse Juridice şi de Mişcarea Ecologistă - pentru a reprezenta societatea civilă în autoritatea responsabilă de verificarea averilor declarate de demnitari. Ulterior a fost ales vicepreședinte al acestei structuri.
De ce s-au rătăcit dosarele de integritate
Pe perioada deţinerii acestei funcţii a semnalat în repetate declaraţii publice carențe în legislaţie ce nu au permis operarea de controale şi atragerea la răspundere a deputaţilor, miniştrilor, judecătorilor şi altor demnitari sau funcționari care ar avea proprietăţi şi interese nedeclarate. A mai reproşat unor procurori şi judecători nenominalizați că au lăsat fără atenţia cuvenită dosarele cu probleme de integritate. A afirmat că instituția a fost paralizată din cauza lipsei de fonduri sau din cauza unor divergențe de opinii cu ex-preşedintele autorităţii Anatolie Donciu.
Experţi, dar şi unii critici din zona politicului au sugerat că lui Victor Strătilă i-ar fi lipsit curajul de a fi eficientizat activitatea instituției, ba chiar s-ar fi opus reformării ei...
Experţi, dar şi unii critici din zona politicului au sugerat că lui Victor Strătilă i-ar fi lipsit curajul de a fi eficientizat activitatea instituției, ba chiar s-ar fi opus reformării ei. Avalanşa de critici a vizat inclusiv inactivitatea CNI în ce priveşte proprietăţile pe care le-ar deţine în străinătate liderul democraţilor Vladimir Plahotniuc şi care nu ar fi fost declarate pe durata activităţii sale de deputat şi vicepreşedinte de parlament. Lui Strătilă i s-a reproşat că s-a ferit să ia în colimator bunurile deţinute de ex-preşedintele comunist Vladimir Voronin sau de fostul primar al Chişinăului şi fost preşedinte al Curţii de Conturi Serafim Urecheanu.
Strătilă a declarat, în februarie 2018, la încheierea mandatului la instituţia repsonsabilă de integritate, că deși nu i-a fost ușor să-şi exercite atribuțiile din cauza conjuncturii, nu a cedat şi că a respectat întocmai legile. Cea mai mare parte din responsabilitate pentru felul cum a activat CNI o poarte politicienii aflaţi în poziţii-cheie, a adăugat el.
A picat testul la detectorul de minciuni
Anul trecut Victor Strătilă a candidat la postul de preşedinte al Autorităţii Naţionale de Integritate, dar a picat testul la detectorul de minciuni. El a negat că ar avea probleme de integritate şi a spus că raportul experţilor a fost „subiectiv, angajat politic şi cu scopul de a tergiversa reformarea instituţiei”.
În afară de elicopter, Strătilă a declarat că deţine un apartament de 29 metri pătraţi, o maşină Toyota Corolla produsă în 2007, pe care o conduce prin comodat, şi mai are în posesie peste 2 hectare de terenuri agricole la Abaclia, Basarabeasca.
Oraşul se sufocă în construcții haotice care reduc simțitor din parcuri şi spațiile verzi, susţine Victor Strătilă. „Eu ştiu cum, pot şi chiar vreau să schimb imaginea municipiului Chişinău”, a declarat el despre intenţia de a candida pentru postul de primar al capitalei.
Dacă va ajunge edil, va optimiza primăria, va stopa șantierele din curțile blocurilor, va extinde spaţiile verzi, va amenaja şi extinde pistele pentru biciclişti, va promova construcția șoselei de centură, va mări finanțările pentru școli şi grădinițe pentru a exclude plăţile informale. Educația, medicina și cultura trebuie să fie domeniile prioritare, susţine concurentul electoral din partea Partidului Verde Ecologist.
Formaţiunea pe care o reprezintă a înregistrat rezultate modeste la ultimele scrutine. La alegerile generale locale de acum trei ani partidul a acumulat 600 de voturi în Chişinău, deşi anterior îşi declara sprijinul a peste 4.000 de membri. Portalul partidului rămâne neactualizat de aproape un an.