Linkuri accesibilitate

Alegeri în Găgăuzia | În cursa pentru funcția de bașcan sunt înregistrați opt candidați


Monumentul lui Vladimir Lenin văzut în centrul orașului Comrat, martie 2022.
Monumentul lui Vladimir Lenin văzut în centrul orașului Comrat, martie 2022.

În regiunea autonomă găgăuză a R. Moldova s-a încheiat pe 31 martie înregistrarea candidaților la alegerile pentru funcția de bașcan, care se vor desfășura pe 30 aprilie. Potrivit Consiliului Electoral Central de la Comrat, au fost înscriși opt candidați în cursa de guvernator al regiunii. 

Opt pretendenți la funcția de bașcan

Din cele opt persoane care și-au manifestat dorința de a obține voturile locuitorilor regiunii, șase candidați au fost înregistrați oficial în cursa electorală, până pe 31 martie.

Pe 1 aprilie, au fost înregistrați candidata Partidului Șor, Evghenia Guțul, dar și candidatul independent Serghei Cimpoieș, a cărui soartă era incertă până de curând. Deciziile de înregistrare a celor doi au fost luate la ședința din dimineața zilei de 1 aprilie, a spus pentru Europa Liberă președinta Consiliului Electoral Central de la Comrat, Iana Covalenco.

Candidați care susțin Moscova

Unul din primii înregistrați în cursa electorală este deputatul Adunării Populare a Găgăuziei, Nicoale Dudoglo. Acesta a fost anterior primar al Comratului, iar la alegerile parlamentare din noiembrie 2014 a fost ales deputat în legislativul de la Chișinău din partea Partidului Democrat din Moldova.

La acțiunile electorale pe care le-a desfășurat în regiunea găgăuză, Dudoglo a justificat „acțiunile militare ale Rusiei în Donbass”. În timpul unui miting cu potențiali alegători, Dudoglo a pledat pentru cooperarea cu Rusia, deoarece „țarul rus a dat pământ găgăuzilor”, iar Rusia „a salvat găgăuzii de vărsare de sânge” în anii '90, scrie portalul regional nokta.md.

Grigorii Uzun este un alt candidat la funcția de guvernator al Unității Teritorial-Administrative Găgăuzia (UTA Găgăuzia). El s-a înregistrat la Consiliul Electoral din Găgăuzia în calitate de candidat independent, dar Partidul Socialiștilor (PSRM) și-a anunțat susținerea pentru Uzun. Presa locală scrie că Uzun ar fi fost implicat în mai multe scandaluri din regiune. Anterior, el a fost deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei și deputat în Parlamentul de la Chișinău din partea PSRM.

Afiș electoral la Comrat cu imaginea candidatului susținut de PSRM, Grigore Uzun, 31 martie 2023
Afiș electoral la Comrat cu imaginea candidatului susținut de PSRM, Grigore Uzun, 31 martie 2023

Deputatul independent al Adunării Populare din Găgăuzia, Victor Petrov participă la alegeri cu programul „Găgăuzia visurilor mele”. În campanie, Petrov este susținut de deputatul socialist Vasile Bolea, care în pofida deciziei generale a PSRM a decis să îl susțină pe Petrov, și nu pe Grigore Uzun. În campania electorală, Petrov a mers în vizită în Tatarstan, unde „a discutat despre dezvoltarea parteneriatului economic între Tatarstan și Găgăuzia”.

Foști bașcani candidează din nou, unul e ambasador

Să devină guvernator al Găgăuziei vrea și Mihail Formuzal. Al treilea înregistrat în cursă, Formuzal a mai fost bașcan din 2006 și până în 2015. El candidează independent, printre cei care și-au anunțat susținerea pentru acesta fiind primarul municipiului Vulcăneşti, Victor Petrioglu.

În cursa pentru funcția de bașcan s-a lansat și Dmitrii Croitor, care este și ambasador al Republicii Moldova în Turcia. Croitor a mai fost guvernator al Găgăuziei în perioada 1999-2002, însă și-a depus demisia înainte de încheierea mandatului.

Cel de-al șaselea candidat înregistrat pentru cursa electorală din Găgăuzia este Serghei Cernev, candidat independent. Jurist de formare profesională, acesta a fost anterior deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei.

Parcurs electoral incert pentru unii pretendenți la fotoliul de guvernator

Inițial, Consiliul Electoral Central de la Comrat a refuzat să-l înregistreze în cursa electorală pe candidatul Serghei Cimpoieș, deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, motivând că „mai mult de jumătate din semnăturile de pe lista prezentată de acesta nu ar fi valide”. Ulterior, Curtea de Apel Comrat a obligat autoritatea electorală locală să-l înregistreze în cursă pe Cimpoieș.

Pe 1 aprilie, șefa Consiliului Electoral de la Comrat Iana Covalenco a spus Europei Libere că Serghei Cimpoieș a fost înregistrat în cursa electorală în baza actelor necesare pe care le-a prezentat pe 29 martie, după ce în listele de semnături depuse pe 20 martie autoritatea electorală locală ar fi depistat nereguli.

În perioada electorală, Serghei Cimpoieș, a fost în Rusia, unde s-a întâlnit cu vicepreședintele Dumei de Stat, Piotr Tolstoi. Acesta l-a asigurat pe Tolstoi „de intenția sa de a menține relații de prietenie cu populația autonomiei găgăuze”.

Tot în dimineața zilei de 1 aprilie, a fost înregistrată în cursa electorală și candidata Partidului Șor, Evghenia Guțul. Aceasta este originară din Etulia, dar potrivit presei locale, nu a participat până acum în viața politică a regiunii.

Cum s-au implicat partidele de la Chișinău în alegerile din Găgăuzia?

Partidul Socialiștilor și Partidul Șor sunt partidele care și-au anunțat deschis susținerea pentru unii candidați la funcția de bașcan în Găgăuzia.

Presa a scris și despre o anumită sciziune în rândurile socialiștilor, după ce partidul a decis să-l susțină pe Grigore Uzun, iar deputatul socialist Vasile Bolea și-a manifestat susținerea pentru Victor Petrov.

Comrat, 31 martie 2023
Comrat, 31 martie 2023

Partidul Șor a înaintat candidatura Evgheniei Guțul la aceste alegeri pentru funcția de bașcan.

Partidul de guvernare, Partidul Acțiune și Solidaritate a anunțat că nu va sprijini pe nimeni în acest proces electoral care se desfășoară în regiunea găgăuză.

Alegerile pentru funcția de bașcan sunt planificate pentru 30 aprilie. Atunci locuitorii din regiunea autonomă sunt așteptați la vot pentru a-și alege un nou bașcan, după ce actualul, Irina Vlah, se află deja la al doilea mandat și nu mai poate candida.

Guvernatorul Găgăuziei este ales în funcție pentru o perioadă de 4 ani și lui i se subordonează toate unitățile administrației publice din unitatea teritorial-administrativă. Candidaţii pentru funcţia de Guvernator trebuie să fi împlinit vârsta de 35 de ani şi să cunoască limba găgăuză.

Între altele, bașcanul este cel care semnează legile locale, emite hotărâri și dispoziții executorii pe teritoriul Găgăuziei și are drept de iniţiativă legislativă în Adunarea Populară a Găgăuziei.

Pe 30 aprilie, odată cu alegerile pentru funcția de bașcan a regiunii găgăuze vor avea loc și alegeri pentru deputați în Adunarea Populară pentru circumscripţiile Vulcăneşti şi Cioc-Maidan.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG