Linkuri accesibilitate

Alegeri în Hâncești sub spectrul epidemiei cu noul coronavirus


Ziua votului în Hâncești, 15 martie 2020
Ziua votului în Hâncești, 15 martie 2020

Peste 61,5 de mii de alegători din circumscripția uninominală nr. 38 din Hâncești sunt așteptați duminică la urne pentru alegerea unui deputat. Concurează cinci candidați.

Cum decurg alegerile din Hâncești
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:29 0:00
Link direct



În ultimul moment a fost scos din cursă candidatul Partidului Șor, Vitalie Balinschi, pe motiv că echipa sa de campanie ar fi recurs la practici de corupere a alegătorilor. Alegerile se petrec sub spectrul amenințării epidemiei cu noul coronavirus. Ministra Sănătății a cerut ca alegerile să fie amânate. Dar Comisia Electorală Centrală a mers înainte cu organizarea lor, după ce președintele Igor Dodon, în calitate de șef al Consiliului Suprem de Securitate, a spus într-un răspuns dat Comisiei sâmbătă că aceste alegeri „nu pot fi sistate, suspendate sau anulate”, pentru că nu există temei legal

Europa Liberă: În ce măsură epidemia a influențat intenția oamenilor de a ajunge la secția de votare?

Valentina Ursu: „Aici, la biroul electoral al secției de votare nr. 3, situat în incinta Casei de cultură, alegătorii spun că i-a și speriat, dar nu prea i-a băgat tare în sperieți, pentru că de dimineață au mers la biserică, după care au venit și își exercită dreptul la vot.

Sunt destule cazuri în care oamenii recunosc că nici nu știu măcar un singur nume din cele cinci...

Am și datele pe care mi le furnizează în acest moment președinta acestui birou, dna Zinaida Gorgos-Lica. Ea spune că, până la ora 11:40, din cei 2.971 de alegători înscriși pe listă, 250 și-au exercitat acest drept la vot. Ar fi 8%. E mult, e puțin? Ceea ce aflu de la oamenii cu care discut, spun că, dacă nu există pragul care ar valida acest scrutin, atunci lumea nu prea este motivată să vină să voteze. Vorbesc despre ceea ce aud de la alegători, mulți sunt indignați că a fost scos din cursă pe ultima sută de metri candidatul Partidului „Șor”. Este adevărat că mulți oameni nu-și cunosc candidații, sunt destule cazuri în care oamenii recunosc că nici nu știu măcar un singur nume din cele cinci pe care ar trebui să le voteze, unii însă au recunoscut că au vrut să-și dea votul celor care s-au retras.”

Hâncești, Secție de vot, 15 march 2020
Hâncești, Secție de vot, 15 march 2020

Europa Liberă: Dar cât de important pentru ei este să aibă un deputat de Hâncești în parlament?

Valentina Ursu: „Lumea zice că prea puțin va decide cel care va obține astăzi mandatul de ales al poporului, pentru că e unul din 101 și mai ales că pe circumscripția uninominală s-au adunat probleme foarte multe, dar acolo, în legislativ, ar avea puține șanse ca problemele locale să fie puse în discuție și de aici pornește și dezamăgirea multora.”

Europa Liberă: Ai întâlnit alegători care să fi vrut să fi amânat guvernul aceste alegeri din cauza epidemiei, așa cum se discută pe Facebook?

Valentina Ursu: „Nu! Din contra, oamenii zic că nu au frică și că au mers și la piață și au rămas surprinși de faptul că piața nu lucrează. Lumea, spre surprinderea mea, zice că nu manifestă această teamă de epidemie.”

Europa Liberă: Ceea ce ei văd la televizor nu-i convinge că e suficient de periculos?

Valentina Ursu: „Poate că nu i-au convins, dacă-mi spun că au ieșit din casă și că nu au frică de această pandemie.”

La secția de vot
La secția de vot


Europa Liberă: Rata de participare va crește substanțial, așa cum se întâmplă în capitală, de exemplu, spre seară?

Valentina Ursu: „Reprezentanții acestui birou speră că până seara totuși vor fi mai mulți prezenți la urne. Câștigător în această circumscripție uninominală va fi desemnat acel candidat care va acumula cel mai mare număr de voturi, indiferent de prezența la urne, așa cum spuneam, iar numărul alegătorilor, dacă e să îi credem pe reprezentanții acestui birou, ar putea să crească mai spre seară, pentru că unii au de mers fie la biserică, fie la piață și de asta au ales să vină poate în a doua jumătate a zilei.”

Europa Liberă: Încălcări, evenimente de natură să dea peste cap în general valabilitatea alegerilor?

Valentina Ursu: „Apropo, scrutinul este supravegheat și de observatori. Deocamdată aici, la biroul electoral, încălcări nu au fost, pentru că probabil este foarte puțină lume, iar chiar și cei 250 de alegători care și-au exercitat dreptul la vot până acum nu au avut nici cine și nici cum să încalce.”


Europa Liberă: Autoritățile spuneau că vor lua măsuri de securitate sanitară. Le-ai văzut?

Valentina Ursu: „Le-am văzut și le văd chiar și la acest moment și dezinfectate, și toți reprezentanții biroului electoral sunt cu măști, și pentru alegătorii care vin sunt puse la dispoziție sticluțe cu dezinfectant. Văd în fața mea că majoritatea celor care intră mai întâi își dezinfectează mâinile, după care primesc buletinele de vot și merg să-și pună și ștampila pe aceste buletine. Se pare că e valabil că paza bună trece primejdia rea.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG