Linkuri accesibilitate

Alegeri în SUA | Vor urma doi ani de blocaj politic, spun analiștii


Secție de votare la Meadows Mall în ziua scrutinului pentru alegerile de la jumătatea mandatului în Las Vegas, Nevada, 8 noiembrie 2022
Secție de votare la Meadows Mall în ziua scrutinului pentru alegerile de la jumătatea mandatului în Las Vegas, Nevada, 8 noiembrie 2022

Partidul Democrat din Statele Unite va continua să conducă Senatul, în următorii doi ani, după proiectata victorie în statul Nevada.

Turul doi ale scrutinului din Georgia, din decembrie nu va mai influența conducerea acestei camere legislative pentru că de-acum democrații au 50 de senatori și votul de departajare aparține vice-președintei Statelor Unite.

Alegeri în SUA | Vor urma doi ani de blocaj politic, spun analiștii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:50 0:00
Link direct

În Cameră, situația se menține incertă, republicanii având însă nevoie de mai puține locuri decât democrații pentru a obține controlul. Chiar dacă aceste alegeri nu sunt pe deplin încheiate, analiștii politici speculează ce se va întâmpla în continuare. Mai toți conchid că vor fi doi ani de blocaj politic, ceea ce nu este o veste bună în condițiile crizei economice.

La 15 noiembrie, Donald Trump ar urma să facă un anunț, care poate fi dacă candidează sau nu la președinție în 2024. Actualele alegeri au dovedit în cele mai multe cazuri relevante, că Trump și candidați MAGA nu sunt o opțiune viabilă pentru Partidul Republican, alegători independenți și cei tineri, optând în număr mare pentru democrați. Dacă Trump își declară candidatura însă și continuă să controleze partidul, atunci schimbarea de direcție – pe care mulți republicani o consideră necesară – nu se produce, decât dacă va avea contracandidați puternici în preliminarii, ceea ce poate diviza partidul sau dacă candidatura e o manevra mai curând juridica decât politică.

Există câțiva guvernatori republicani, care au câștigat detașat și succesul lor oferă indicii cu privire la o cale alternativă la Trump. Dacă acesta nu candidează, atunci probabil favoritul inițial este guvernatorul de Florida, Ron DeSantis. De partea cealaltă, este de presupus că dacă Trump va candida, o va face și președintele Biden, pentru că el consideră trumpismul ca o amenințare la adresa democrației și sistemului american. Dacă Trump nu candidează atunci Biden poate decide, în următoarele luni ce să facă, ținând cont și de faptul că împlinește luna aceasta 80 de ani.

Nu e nici o îndoială că, indiferent de rezultatul din Cameră, scrutinul recent încheiat este un succes pentru democrați și pentru administrație, așa cum nu există nici o îndoială că președinția Biden a avut mai multe reușite importante, decât se pare, privind la sondaje. Dar dacă preiau Camera, republicanii vor declanșa anchete cu privire la Biden și fiul acestuia, pentru a răzbuna inculpările lui Trump.

Dacă ar face loc unei noi generații de democrați, Biden poate să dezamorseze aceste atacuri pe care nu le merită și să-i priveze pe republicani de argumentul că trebuie să fie obstrucționiști pentru a-i reduce șansele la președinție în 2024.

XS
SM
MD
LG