Linkuri accesibilitate

Încep prezidențialele americane: ce este un „caucus”?


Imagine generică
Imagine generică

Începe cursa pentru desemnarea candidatului democrat, care pe 3 noiembrie se va confrunta cu președintele republican Donald Trump, care speră la un al doilea mandat.

Pentru moment, 12 politicieni luptă pentru a deveni candidatul sau candidata partidului. Cursa începe pe 3 februarie, în statul Iowa și se va încheia la Congresul Național al Partidului Democrat, din iulie. În procesul de preselecție iau parte membrii partidului, dar prima etapă, cea din Iowa, este una dintre cele mai arhaice: aici se organizează „caucuses”, adică adunări electorale.

Pe 3 februarie, democrații din Iowa, interesați să participe în procesul de selecție a candidatului la prezidențiale, se întâlnesc fizic în biserici, săli de sport și chiar case private. Astăzi, se fac astfel de „adunări” și per satelit.

Sunt organizate aproape 1.700 de astfel de întruniri – pe lângă Iowa, statele Nevada și Wyoming sunt singurele care mai recurg la „caucuses”. În restul satelor se organizează alegeri tradiționale, prin vot.

Cum se desfășoară aceste „adunări electorale”?

În deschidere, iau cuvântul reprezentanții diverșilor candidați. După care fizic, participanții se grupează, formează un „caucus” împreună cu celelalte persoane care sprijină același candidat. Un candidat susținut de mai puțin de 15% din persoanele prezente este considerat „neviabil”, simpatizanții săi se pot alătura grupurilor care sprijină un alt candidat.

Un candidat susținut de mai puțin de 15% este considerat „neviabil”...


După această redistribuire, toți candidații care au peste 15% din sprijinul participanților primesc un număr proporțional de delegați. Acest proces de repetă la nivel local și regional. Se va încheia pe 13 iunie, la convenția democraților din statul Iowa, când un candidat va primi sprijinul declarat al celor 41 de delegați, care vor vota la Convenția națională a democraților, din iulie.

La Convenția națională, anul acesta, un candidat va avea nevoie de sprijinul a 1.991 de delegați pentru a deveni contracandidatul democrat al președintelui Trump în alegerile prezidențiale din noiembrie. În acest moment, în cursa internă din Partidul Democrat sunt 12 candidați.

Elizabeth Warren, Joe Biden, Bernie Sanders
Elizabeth Warren, Joe Biden, Bernie Sanders

Cei mai bine cotați de sondajele de opinie sunt Joe Biden, fost vicepreședinte în administrația Obama, senatorul independent Bernie Sanders din Vermont, Pete Buttigieg, fostul primar din South Bend, la 38 de ani cel mai tânăr aspirant, și Elizabeth Warren, senatoarea de Massachusetts, reprezentând (spre deosebire de Sanders) aripa moderat de stânga a partidului.

De ce se acordă atâta atenție acestor „reuniuni electorale” din Iowa?

Ponderea celor 41 de delegați din Iowa în desemnarea candidatului democrat este infimă, dacă ne gândim că va fi nevoie de 1.991 de delegați pentru a câștiga cursa din interiorul partidului. Sistemul de vot este arhaic, datând din jurul anului 1840 și îndelungat. Se pune întrebarea, de ce se acordă atâta atenție acestor „reuniuni electorale” din Iowa?

Câștigătorul, pentru scurt timp, se bucură de o atenție sporită...


În primul rând pentru că din 1972, deschid ciclul electoral – ceea ce însemnă că atrag atenția mediilor, nu numai locale, dar și naționale. Iar câștigătorul, pentru scurt timp, se bucură de o atenție sporită. Cu toate acestea, o victorie în Iowa nu spune nimic despre șansele de a deveni candidatul partidului la prezidențiale sau de a câștiga alegerile prezidențiale: în cazul republicanilor, trei politicieni care au câștigat în Iowa au devenit și candidații partidului; la democrați, 7 din câștigători au fost și candidații la președinție. În cazul republicanilor, numai unul care a câștigat nominalizarea în Iowa a devenit și președintele Statelor Unite: George W.Bush. În cazul democraților, doi: Jimmy Carter și Barack Obama.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG