Linkuri accesibilitate

Alegeri 2019: CEC a stabilit ordinea în buletinul de vot a primilor patru concurenți electorali


Alegerile parlamentare din noiembrie 2014, la Comrat
Alegerile parlamentare din noiembrie 2014, la Comrat

Pe 25 ianuarie, începe, în mod oficial, agitaţia electorală.

În Republica Moldova a început azi înregistrarea candidaților pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Mai multe partide au anunțat listele de candidați și au depus dosarele la Comisia Electorală Centrală.

Patru entități politice, trei partide şi un bloc electoral, s-au înscris în cursă din prima zi. Ordinea prealabilă în buletinul de vot stabilită de CEC în urma tragerii la sorţi este următoarea: Partidul Democrat de guvernământ va fi primul în buletin, fiind urmat de blocul ACUM pe locul doi, PCRM al treilea în buletin şi PSRM pe poziţia a patra.

Potrivit sondajelor, favoriții cursei ar fi PSRM, PD şi blocul electoral ACUM, format din PAS şi PPDA.

În lista de candidaţi ai socialiştilor se regăsesc marea majoritate a actualilor deputaţi ai PSRM. Cap de lista este lidera partidului, Zinaida Greceanîi. Ea este urmată de Vlad Bătrîncea şi Ion Ceban, liderul fracţiunii socialiştilor din Consiliul Municipal Chişinău.

Zinaida Greceanîi a declarat că lista ar putea fi modificată până la alegeri, așa încât „cel sau cea care este primul sau prima pe listă poate deveni ultimul”. În listă nu se regăseşte şeful statului Igor Dodon care a anunţat că va sprijini PSRM în campanie. Dodon a declarat că va decide dacă va candida sau nu pe lista PSRM până pe 24 ianuarie, când se încheie perioada de înregistrare a candidaţilor.

Mai mulţi candidaţii socialişti de pe circumscripţia naţională candidează şi în circumscripţii uninominale. Astfel se asigură că dacă nu sunt aleşi direct, oricum rămân pe lista formaţiunii. Dacă un candidat va câştiga în circumscripţia uninominală, atunci el va fi înlocuit de următorul candidat de pe listă partinică. Prin urmare au şanse să acceadă în viitorul legislativ şi cei plasați la coada listei.

Inexplicabil lipește dintre candidați democrați fostul lider al formațiunii Marian Lupu...

Dacă socialiştii au inclus 22 din cei 24 de actuali deputaţi, atunci Partidul Democrat de guvernământ a trecut în lista sa de candidaţi în circumscripţia naţională doar nouă din cei 42 de actuali parlamentari. Mulţi dintre ei sunt cei care au migrat la democraţi din alte formaţiuni. Cap de listă e liderul formaţiunii Vlad Plahotniuc, urmat de premierul Pavel Filip şi speakerul Andrian Candu. În lista democraţilor figurează şi trei membri ai Guvernului, inclusiv ministra sănătății Silvia Radu care excludea anterior orice afiliere cu democraţii şi spunea că nu va candida la parlamentare. Printre candidaţii democraţilor este şi Otilia Drăguţanu, soţia fostului guvernator BNM, Dorin Drăguţanu, care a condus Banca Centrală în perioada fraudei bancare. Inexplicabil lipeşte drintre candidaţi fostul lider al formaţiunii Marian Lupu. Anterior se zvonea că Lupu ar putea ajunge ambasador în Franţa sau preşedinte al Academiei de Ştiinţe.

Şi la democraţii unele persoane de pe lista naţională vor candida în circumscriţii uninominale. Bunăoară, Vlad Plahotniuc s-a înregistrat deja şi în calitate de candidat în circumscripția Nisporeni.

Primii pe lista blocului ACUM sunt lidera PAS Maia Sandu şi liderul PPDA Andrei Năstase. Ei sunt urmaţi de vicepreședintele PPDA Alexandru Slusari, de secretarul PAS Igor Grosu şi de Igor Munteanu, fost ambasador al Moldovei în SUA. Munteanu este unul din şase candidaţi ai blocului care provin din societatea civilă şi nu au afiliere politică. Doi din lista de 55 de candidaţi sunt din PLDM, fostul partid al ex-premierului condamnat la închisoare Vlad Filat, partid care s-a alăturat acestui bloc electoral creat de PAS şi PPDA. Este vorba de deputata liberal-democrată Maria Ciobanu şi vicepreşedintele PLDM, Ion Terguţă.

Blocul ACUM nu şi-a prezentat deocamdată lista candidaţilor pe circumscripţiile uninominale.

Procedura de înregistrare a candidaţilor se va încheia la 24 ianuarie. CEC și consiliile electorale de circumscripție au șapte zile pentru a accepta sau respinge o cerere de înscriere. Pe 25 ianuarie, începe, în mod oficial, agitaţia electorală. Alegerile parlamentare au loc, în premieră, după un sistem electoral mixt, criticat de opoziție și partenerii occidentali ai R. Moldova.

În ziua scrutinului parlamentar va avea loc şi un referendum consultativ inițiat de Partidul Democrat privind reducerea numărului de deputaţi şi posibilitatea de a-i revoca.

În total, pe 24 februarie, alegătorii vor primi patru buletine de vot: două pentru fiecare întrebare de la referendum și două pentru alegerile parlamentare - unul cu candidații din circumscripția națională și unul cu candidații din circumscripția uninominală.

XS
SM
MD
LG