Linkuri accesibilitate

Alegeri 2019 : primele comentarii din România


Alegerile parlamenetare din R.Moldova nu au trezit un interes deosebit în lumea politică românească.

În România s-a vorbit puțin și superficial despre alegerile din Republica Moldova. Totuși, cu o zi înainte de scurtin, mai mulți lideri politici autohtoni au dat declarații. Președintele liberalilor, Ludovic Orban a insistat că desi „situaţia pare fără speranţă, cetăţenii Republicii Moldova trebuie să știe că îşi vor hotărî destinul doar dacă participă la vot şi dacă se eliberează de minciunile care le-au fost servite de propaganda”. "Votaţi cu curaj, fraţi basarabeni, şi veţi câştiga” a spus oarecum patetic președintele PNL. Aflat pe aceeași lungime de undă, fostul premier socialist, Victor Ponta, le-a transmis cităm „un mesaj din inimă” cetățenilor moldoveni, cu îndemnul să meargă la vot.

Fostul premier Dacian Ciolos, liderul partiduoui PLUS , 2019
Fostul premier Dacian Ciolos, liderul partiduoui PLUS , 2019

Un alt fost premier, Dacian Cioloș, acum șeful formațiunii PLUS consideră în schimb că „Europa nu este completă fără Republica Moldova”. Cioloș a glosat pe tema „destinului europeal al fraților de peste Prut” spunând că are încredere că votul la aceste alegeri parlamentare va fi pentru cităm din nou ”o societate care privește cu speranță spre un viitor european, spre o apropiere europeană de o Românie modernă și democratică”.

Nici președinția, nici guvernul din România nu și-au exprimat puncta de vedere despre alegerile din R. Moldova demonstrând, odată în plus răceală tot mai evidentă dintre București și Chișinău.

Harta circumscripțiilor

Moldova - Alegeri 2019 harta electorala
Moldova - Alegeri 2019 harta electorala

XS
SM
MD
LG