Linkuri accesibilitate

Alegeri generale repetate în Israel: premierul Netanyahu a jucat cartea relației speciale cu Trump


Benny Gantz, principalul contracandidat al premierului Benjamin Netanyahu ăn alegerile generale repetate de marți, 17 septembrie 2019
Benny Gantz, principalul contracandidat al premierului Benjamin Netanyahu ăn alegerile generale repetate de marți, 17 septembrie 2019

În Israel au loc marți alegeri generale repetate, în joc fiind nu doar puterea politica ci și ce se va întâmpla cu problemele juridice ale premierului Benjamin Netanyahu. Care este pozitia Statelor Unite?

Alegeri generale repetate în Israel și „cartea” americană
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:04 0:00
Link direct



Tradiția politicii externe americane este de a exprima public neutralitate în alegerile din alte țări democratice. Dar președintele Donald Trump nu respectă această tradiție și pe Tweeter i-a oferit sprijin lui Benjamin Netanyahu, așa cum o facuse și la precedentele alegeri, câștigate de acesta. De altfel alianța cu Trump este și unul dintre argumentele cele mai puternice folosite de Netanyahu în campania electorala, premierul afirmând că numai el poate menține această relatie specială.

Pentru că sondajele de opinia indică un echilibru neliniștitor pentru premier acesta a plusat, într-o ședință de cabinet. Le-a spus miniștrilor că administrația Trump ar intenționa să-și prezinte planul de pace pentru Orientul Mijlociu, la doar câteva zile după alegerile de azi. Netanyahu a explicat că ar fi primit aceasta informație de la ambasadorul israelian în Statele Unite, Ron Dermer. Premierul s-a folosit de argumentul Trump și pentru a-l convinge pe procurorul general să aprobe o nouă așezare evreiască în Valea Iordanului, decizie supusă votului guvernului cu două zile înainte de alegeri.

Această mutare întărește poziția premierului în cercurile de extremă dreapta, de voturile carora are nevoie. Procurorul general a fost împotriva unei astfel de decizii, spunând că un guvern interimar nu are autoritatea sa o ia. Dar în cele din urmă a cedat, hotărând că este o mutare legală, în circumstanțe diplomatice speciale și urgente.

Nu există nici o dovadă care să arate dacă cele spuse de Natanyahu miniștirlor săi și anume că planul de pace american va fi anuntat curând, e adevarat. Trimisul special american Jason Greenblatt a spus la New York săptămâna trecută că e puțin probabil ca planul să fie anunțat până când o nouă coaliție guvernamentală se va instala la Ierusalim, ceea ce ar putea dura săptămâni.

XS
SM
MD
LG