Linkuri accesibilitate

În statul Georgia, americanii votează pentru un deputat în Camera Reprezentanților


O cursă electorală cu semnificație la nivel național.

O alegere pentru un loc in Camera Reprezentantilor se constituie astazi, in statul Georgia, intr-un referendum al momentului, cu privire la presedintia Trump. Cine sint candidatii? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Este cel de-al doilea tur de scrutin pentru un post de deputat, lasat vacant de un actual membru al administratiei Trump. Presedintele insusi a recunoscut ca daca republicanii ar pierde un loc in Camera pe care-l detin de patru decenii, rezultatul ar putea avea implicatii majore. El si-a indemnat partidul sa opteze pentru candidata republicana, Karen Handel.

Ei i se opune in aceasta circumscriptie din statul Georgia, un novice in materie de politica electorala, democratul Jon Ossoff, care are 30 de ani. In primul tur de scrutin, Ossoff a obtinut aproape 50%, dar pentru ca nu a reusit sa atinga acel nivel, are acum loc un al doilea tur.

Desi cei doi il mentioneaza pe Trump foarte rar este evident ca aceasta cursa are o semnificatie nationala. Cheltuielile de campanie au atins un record pentru Camera Reprezentantilor: circa 50 de milioane de dolari. In circumscriptie, Tom Price, actual ministru in administratia Trump, a cistigat ultimele alegeri detasat, cu o diferenta de 23 de procente. Dar, cu toate acestea, alegatorii republicani nu sint in general adepti ai populismului, de tip Trump.

In noiembrie, presedintele a cistigat in circumscriptie in fata lui Hillary Clinton, dar cu numai un procent diferenta, dupa ce pierduse in preliminarii in fata lui Marco Rubio. Analistii considera aceasta cursa drept un indiciu pentru ce s-ar putea intimpla, anul viitor in alegerile pentru Congres.

Daca candidata republicana cistiga, atunci asta ar putea fi o indicatie ca administratia merge intr-o directie politica buna. Dar daca democratul iese victorios, interpretarea va fi ca Trump erodeaza sprijinul pentru republicani si acestia ar putea fi mai putin dispusi sa-l urmeze.

XS
SM
MD
LG