Linkuri accesibilitate

Alegeri la Bălți: „Să nu mai fugă oamenii în toate părțile” (VIDEO)


Bălți, alegeri prezidențiale, 15 noiembrie 2020.

Renato Usatîi, controversatul primar din Bălți, a ieșit pe locul al treilea în primul tur al alegerilor prezidențiale, cu peste 16% la sută din voturi. Fiind și preferatul diasporei din Rusia. Pentru al doilea tur, Usatâi și-a îndemnat alegătorii să nu voteze cu președintele Igor Dodon.

Europa Liberă a căutat să afle opiniile alegătorilor din Bălți despre miza și importanța scrutinului. Ei spun că au votat pentru ca să traiască mai bine, au votat în speranţa că se va aduce ordine și prosperitate în ţară.

– „Of, am pierdut tot! Și nădejdea, și speranța, și tot am pierdut.”

Europa Liberă: Dar la vot ați venit?

– „Dar ce să facem?...”

Vox populi la Bălți: „Cred că, după aceste alegeri, țara va merge pe alt făgaș”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:32 0:00

Europa Liberă: Ce trebuie să facă cel care va ajunge președinte?

– „Să fie bine și lui, și la lume. Este o vorbă: și oaia întreagă, și lupul sătul. Iaca asta-i vorba.”

Europa Liberă: Concret, iată, ce trebuie să facă? Cel care va conduce Moldova ce trebuie să facă concret?

– „Să mai tragă oleacă și la lume, să fie acasă, să nu fugă lumea în toate părțile.”

Europa Liberă: Cum a fost să veniți azi la vot, greu, ușor?

– „Ușor și chiar am vrut să vin să votez pentru tineret, să nu se ducă copiii de la casă, că s-au dus fiecare, o pribejit care și pe unde și nu mai știu...”

Europa Liberă: Aveți pe cineva plecat în străinătate?

– „Avem. Am în Rusia o fată și i-a murit soțul, și de-amu ea și-a luat un credit și trebuie să stea și să-l dea până s-a mai clarifica la noi ceva. Dacă va fi ceva bine, dar a lucrat învățătoare, opt ani.”

Europa Liberă: Și ce vreți să facă președintele care va intra în exercițiu?

– „Să facă dreptate și dacă a promis - să facă ce a promis, nu numai ca acest care vrea la putere. Măcar să fi făcut ceva, dar așa ce? Mi-a ridicat la pensie zece lei și dă de două ori câte un procent și ceva, ce, asta-i dreptate? Îi bătaie de joc.”

Europa Liberă: Pentru ce ați dat votul?

– „Am votat pentru viitorul Republicii Moldova, lupta cu sărăcia, lupta cu criminalitatea, lupta cu corupția. Deci, președintele care va câștiga alegerile prima problemă asta e lupta cu corupția, ca să dezrădăcinăm corupția.”

Europa Liberă: Și alte probleme pe care ar trebui să le rezolve?

– „Alte probleme, președintele trebuie să se sfătuiască cu populația, la sfat cu poporul, cât mai des. Moldova trebuie să fie mai aproape de Vest, cu țările civilizate, cu cultura înaltă, în Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: E greu de mers pe calea asta a eurointegrării?

– „Nu e greu defel, cauza-i că noi avem intoxicația populației și nu se pot clarifica ei, dar nu e greu defel, pentru că valorile se află la Apus.”

Europa Liberă: Dar relațiile cu vecinii, cu Rusia?

– „Relațiile cu vecinii trebuie să fie foarte bune, și cu Ucraina, și cu Rusia, și cu România, în primul rând.”

Europa Liberă: Dar o relație bună cu Ucraina, cu România cum ar trebui să fie în viziunea Dvs.?

– „Președintele trebuie să aibă dialog și cu Ucraina, și cu România, să fie vizite, să fie relații economice, numaidecât trebuie să fie, cu toate țările trebuie să avem relații.”

Europa Liberă: S-ar putea totuși să se schimbe ceva în patru ani?

– „Da, foarte mari schimbări, dacă va fi pusă drept sistema de conducere a țării, se va vedea în primele două-trei luni, nu că în ani.”

Europa Liberă: Dar relațiile președintelui cu parlamentul, cu guvernul cum vor fi?

– „Vor fi destul de tensionate, pentru că noi avem un parlament care nu-i defel democrat și care are alte viziuni. Avem Partidul Socialiștilor care au 37 de deputați, avem Partidul Democrat, avem Partidul „Șor” care nu e partid și avem numai 25-26% Blocul ACUM care vrea binele țării. Va fi greu! Președintele va avea o mare luptă. Președintele pe care îl alegem noi e un președinte inteligent, e luptătoare și învingătoare.”

Europa Liberă: Pentru ce ați votat?

– „Să fie Moldova, limba moldovenească, să nu dispară limba rusă și să fie pensiile mari, pentru drumuri bune, pentru un viitor mai bun. Și noi credem că o să ne ducă și în Est, și în Vest, dacă o să fie totul bine, că noi trebuie să trăim bine cu toți vecinii.”

Europa Liberă: Cum ar fi o relație bună cu vecinii, în primul rând?

– „Cu suflet, cu bunătate, cu înțelegere, că Partidul Democrat nu vrea aceea, că partidul lui Maia nu vrea aceea, partidul lui acela, socialist, asta-ia..., dar să se înțeleagă și să zică: măi oameni buni, hai noi ne certăm, hai noi aici facem ce facem, dar noi să ne vadă lumea că noi facem pentru dânșii, hai să ne unim.”

Europa Liberă: De ce nu-i unire?

– „De ce nu-i unire? Fiindcă la noi este invidie tare mare și hapsânia, moldoveanul nostru se hapsânește pentru bani mulți. Nu vedeți cum lumea zice că: noi ne-am dus pentru bani mulți după hotare? Nu-i adevărat aceasta! Și eu am copii după hotare, și eu am fost după hotare, eu m-am dus, da, într-adevăr, să-mi fac ceva mai bun. Ei se duc pentru casă, pentru palate. Te-ai dus? – taci acolo și lucrează, stai acolo pe loc și lucrează, dar nu încurca la Moldova.”

Europa Liberă: Cum vedeți viitorul Moldovei, iată, în patru ani, în zece ani?

– „În patru ani de zile noi vedem viitorul că să fie ceva mai frumos, să fie locuri de lucru, la tineret să dea voie ca să lucreze, să inventeze ceva, să poată lua niște credite care-s fără de mari procente. Și să nu fie atâta banditism, chiar și dacă o să câștige Igor Dodon, să nu fie banditism, să nu dea voie la bandiți ca să ne fure și tot să ne fure, și să ne fure, să dea voie la președinte și la parlament să lucreze cum trebuie să lucreze și cum în alte țări lucrează liber.”

Europa Liberă: Alegeri anticipate vă doriți, parlamentare?

– „Da, da!”

Europa Liberă: De ce?

– „Ca să se schimbe ceva acolo.”

Europa Liberă: Как Вы видите будущее Молдовы? (Cum vedeți viitorul Moldovei?)

«Сложный очень вопрос, через чур даже сложный („E o întrebare complicată, chiar foarte complicată.”)

Europa Liberă: Почему? (De ce?)

«Товарища Санду победит. Почему? А потому что Запад так хочет, не Россия, а Запад, а народ так не хочет.» („Va învinge tovarășa Sandu. De ce? Pentru că așa vrea Occidentul, nu Rusia, ci Occidentul, dar poporul nu vrea asta.”)

Europa Liberă: А народ что хочет? (Dar poporul ce vrea?)

«Народ что хочет? Молдаванов спрашивают, почему работаете в Италии, в Испании? А потому что у нас нет работы, а если есть, мало платят. Тогда голосуйте за Санду!» („Poporul ce vrea? Când îi întrebi pe moldoveni de ce lucrează în Italia, în Spania, ei spun că la noi nu-i de lucru, iar dacă și este, e prost plătit. Atunci votați-o pe Sandu!”)

Europa Liberă: А что Вы ждёте от будущего президента? (Dvs. ce așteptați de la viitorul președinte?)

«Ничего! В Молдове я нищий.» („Nimic! În Moldova eu sunt un om sărac.”)

Europa Liberă: Будущее Молдовы от кого зависит? (De cine depinde viitorul Moldovei?)

– «Это очень серьёзный вопрос. От самих молдаван зависит. Молдавия будет процветать через 50 лет, не раньше.» („E o întrebare foarte serioasă. Viitorul depinde de cetățenii moldoveni. Moldova va deveni înfloritoare peste 50 de ani, nu mai devreme.”)

Europa Liberă: Ce așteptați de la cel care va ajunge președinte?

– „Of, ce pot să aștept eu de-amu? Eu nu pot să aștept nimic, tineretul las’ să aștepte. Dar eu ce să mai aștept?...”

Europa Liberă: Dar ați venit la vot?

– „Ei, trebuie!”

Europa Liberă: Ce trebuie să facă președintele în Republica Moldova?

– „Asta e tare greu, tare greu. Cine au rămas aici? Bătrânii. E greu, toate fabricile sunt închise, toate zavoadele (uzinele) sunt închise, se înțelege că e greu, oricine va fi. De așteptat numai după graniță să-ți dea? Asta nu o să fie! Ei cu o mână o să dea, dar cu alta o să ia.”

Europa Liberă: Ce așteptați de la cel care va ajunge președinte?

«Мне хотелось бы, конечно, перемен. Коррупция, бедность, то, что в основном людей осталось мало в Молдове, все разъехались кто куда. Есть много проблем для народа. Будем уже надеяться, что парламент сделает жизнь лучше для народа.» („Aș dori, desigur, schimbări. Corupția, sărăcia, faptul că practic au rămas puțini oameni în Moldova, toți au plecat în toate direcțiile. Există multe probleme pentru oameni. Deja sperăm că parlamentul va face viața mai bună pentru popor.")

Europa Liberă: Pentru ce v-ați dat votul astăzi, cum vreți să fie cel...

– „Vrem să fie o Moldovă stabilă, să nu avem corupție, pensia să o mai ridice la pensionari, că e cam puțină, să nu ne mărească prețurile. Asta vrem, o Moldovă stabilă să avem.”

Europa Liberă: Dar asta depinde de cel care va ajunge să fie președinte?

– „Tragem nădejde că da.”

Europa Liberă: Și cum vedeți viitorul Republicii Moldova?

– „Vedem așa, ca să șadă copiii lângă părinți.”

Europa Liberă: Dar unde vă sunt copiii?

– „După graniță îs. Și vrem și noi, liniște vrem în țară, iaca ce vrem.”

Europa Liberă: S-a împărțit societatea între cei rămași și cei plecați?

– „Se împărțește...”

Europa Liberă: Pentru ce ați votat?

– „Am votat pentru oameni integri, profesioniști, hotărâți în funcții publice. Nu mai vreau să aud de corupții care sunt implicați în tot felul de scandaluri, în tot felul de scheme rușinoase și îmi doresc o schimbare radicală acum la alegeri. Și sper ca acest popor să înțeleagă și să poată aprecia corect candidații.”

Europa Liberă: Votul Dvs. a avut și tentă geopolitică?

– „Într-un fel da, dar în general mă interesează să fie bine la noi în țară.”

Europa Liberă: Când aruncați buletinul de vot vă gândiți și la o relație pe care trebuie să o aibă Republica Moldova cu vecinii săi, Ucraina, România?

– „Da, sigur că mă gândesc! Noi trebuie să avem o politică externă foarte echilibrată și în interesul Republicii Moldova, și cu toți partenerii noștri și vecinii noștri trebuie să comunicăm și să negociem în interesul țării, să nu avem scheme la gaz, la energie electrică, peste tot sunt scheme de corupție care sărăcesc poporul, doar peste tot sunt scheme. Când o să fie o putere hotărâtă și eu o văd puterea aceasta, și să-i dăm voie să acționeze, că sigur va acționa în interesul nostru și va distruge toate schemele acestea. Deja e strigător la cer...”

Europa Liberă: Și primul lucru pe care trebuie să-l facă președintele? Începând cu ziua de mâine, care ar trebui un singur lucru să fie prioritar?

– „Prioritar să se gândească strategia de dizolvare a parlamentului. Întrucât președintele are puteri limitate, el trebuie să se gândească cum să pornească o procedură care să aibă drept consecință schimbarea parlamentului și, respectiv, guvernului, care să fie cu oamenii integri și cu oameni profesioniști. Și să ne dea o speranță să rămânem aici și să vedem un viitor.”

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG