Linkuri accesibilitate

Alegeri la jumătate de mandat în Statele Unite: miză, previziuni, tendințe electorale


Clădirea Capitoliului SUA, sediul Congresului american
Clădirea Capitoliului SUA, sediul Congresului american

Astăzi au loc alegerile în America, considerate ca simbolistică și consecințe, mai importante decât cele care de obicei, între cele prezidențiale, dau câștig de cauză partidului care nu deține Casa Albă.

Alegeri la jumătate de mandat în Statele Unite: miză, previziuni, tendințe electorale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:59 0:00
Link direct

În Camera Reprezentanților singura întrebare care se pune este cât de mare va fi diferența și în consecință cât de puternici vor fi republicanii, în camera care administrează cheltuielile guvernului, între altele. La Senat, e încă posibil, dar nu și probabil ca democrații să mențină controlul.

Republicanii au nevoie să obțină de la democrați doar cinci locuri în Cameră pentru a prelua controlul, dar analiști spun că dacă asta se va întâmpla cu 20 de locuri va fi încă o seară bună pentru democrați. La Senat, alegerile care vor decide vor fi cele din Georgia si Nevada, ambele foarte echilibrate, pentru locurile deținute de democrați în Arizona și New Hampshire și cel republican din Pennsylvania. Dar democrații par a fi în defensivă și în state unde nu ar fi trebuit să aibă probleme cum sunt New York și Oregon.

Una dintre cursele cele mai interesante este cea din Pennsylvania, un stat care demonstrează poate cel mai bine mutațiile din politica americană și mai ales trecerea unei părți a electoratului alb, fără educație universitară, din tabăra democrată – unde aceste familii fuseseră de generații, când sindicatele și industria manufacturieră erau puternice – către republicani. Este paradoxal că mutația s-a accentuat sub impulsul lui Donald Trump, un om de afaceri extrem de bogat al cărui succes a lăsat în urmă nu doar aspecte care țin de legalitate, dar și mulți oameni nevoiași.

Analiștii politici spun însă, că această categorie electorală extrem de importantă – circa 42% din electorat în America sunt albi fără educație universitară – s-au înstrăinat de politicile democraților, pe chestiuni nu atât economice, cât sociale – politica față de imigrația ilegală, protejarea minorităților și programele de acțiune afirmativă, atitudinea față de drepturile homosexualilor, așa numita corectitudine politică. Or, când asta s-a întâlnit, pe fondul anxietății economice, cu speranța că un om de afaceri, care arăta neiertător la televizor, va rezolva problemele lor economice și când dezinformarea le-a întărit această speranță, blocul respectiv, extrem de important s-a deplasat la dreapta. În Pennsylvania, John Fetterman arată și se comportă ca un om simplu, încercând să refacă performanța lui Biden care a câștigat statul. Este absolvent de Harvard și aproape întreaga lui carieră e în politică, dar discursul său – cred democrații – prinde la oamenii simpli.

Doctorul Oz, o multi-milionară vedetă de televiziune, mizează pe repertoriul fostului președinte Trump și sprijinul acestuia. Săptămâna asta vom afla dacă partitura Biden sau cea Trump va câștiga în Pennsylvania și în alte părți din țară.

XS
SM
MD
LG