Linkuri accesibilitate

Alegeri locale în Bulgaria: GHERB rămâne principala forță politică


Primul tur al alegerilor locale în Bulgaria a confirmat stabilitatea coaliției între partidul GHERB și blocul naționalist „Patrioții uniți” aflată la guvernare.

Partidul centrist GHERB al premierului Boiko Borisov a pierdut poziții, dar rămâne prima forță politică. În primul tur al alegerilor de primari GHERB a câştigat 11 din cele 28 de centre județene între care Burgas, Stara Zagora, Veliko Târnovo, Vrața, Gabrovo și Montana.

Rezultatul guvernanților este mai slab fața de alegerile locale precedente, când socialiștii nu au câştigat nici un mare oraș. Acum stânga și-a dublat, practic, numărul de consilieri locali.

Un tur doi între candidații centriști și cei ai Partidului socialist va avea loc, duminica viitoare, la Sofia și în multe alte centre județene. Socialiștii au poziții de plecare mai bune la Ruse, Pernik și Razgrad.

Cu mare atenție va fi urmărit turul doi la Sofia, unde actualul primar din GHERB, Iordanka Fandâkova, se va confrunta cu ex-avocatul poporului Maia Manolova, sprijinită de PSB. Va învinge candidatul care va reuși să atragă voturile așa-zisei drepte tradiționale și cele ale tinerilor care au asigurat 12% candidatului organizației civice „Salvează Sofia” Boris Bonev. Puțin probabil este însă un scenariu budapestan în care întreaga opoziție se va uni împotrivă unui partid considerat autoritar.

Primul ministru Boiko Borisov a declarat că victoria categorică a partidului său asupra foștilor comuniști garantează stabilitatea guvernării. Borisov a făcut gesturi de conciliere la adresa dreptei.

Liderii blocului naționalist „Patrioții uniți”, care a avut o prestație mai proastă în alegerile de primari, au avertizat că viitorul coaliției aflată la guvernare este sigur.

Vicepreședintele PSB, Kiril Dobrev, a anunțat că stânga a revenit în guvernarea locală și are șanse reale de a câştigă alegerile de primari la Sofia, Russe și în alte câteva orașe mari.

Și în aceste alegeri au avut loc fraude și nereguli. În unele secții, numărul buletinelor nule a depășit 15%. Prețul unui vot în cartierele de romi a ajuns în orașele bogate de pe litoral echivalentul a 250 de euro. În restul țării, voturi s-au vândut cu între 25 și 50 de euro, informează canalul de televiziune „Nova”, care a realizat o investigație pe aceasta temă.

Candidatul de primar în orașul Nessebar în a cărei componență se află cea mai mare stațiune maritimă bulgară Slîncev Breag a câştigat alegerile la primul tur cu peste 62% din voturi, aflându-se timp de 10 zile în arestul poliției sub acuzația comerț cu voturi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG