Bălţi: atmosferă prielnică, dar multă dezamăgire
Cu o oră înainte de închiderea secţiilor de votare, la Bălţi votaseră puţin peste 35% dintre alegători. Pentru fotoliul de primar al capitalei de nord a ţării se bat 11 candidați, dar lumea cu care a stat de vorbă în stradă, în prima jumătate a zilei, jurnalista Europei Libere Valentina Ursu se așteaptă să revină la cârma oraşului Renato Usatîi, liderul formațiunii „Partidul Nostru”. Într-un eventual tur doi, acesta se va confrunta, cel mai probabil, cu candidatul PSRM.
„Este o atmosferă prielnică, dar multă dezamăgire citesc pe fețele localnicilor. Cei cu care am reușit să discut până la această oră spun că sunt nume cunoscute înscrise în cursa electorală, dar prea puțin cunosc despre aceste persoane care doresc să ajungă în fotoliul de edil al municipiului”. Ce aşteaptă, de fapt, alegătorii din Bălţi, vedeţi în relatarea Valentinei Ursu.
Campanie „invizibilă” în Găgăuzia
În autonomia găgăuză, cei peste 131 de mii de alegători au de ales 26 de primari în 3 oraşe şi 23 de sate, precum şi 368 de consilieri locali de nivelul 1. Başcanul autonomiei, Irina Vlah, a declarat la Comrat că a votat pentru „continuarea schimbărilor pozitive”. Această campanie electorală a fost mai calmă faţă de precedentele, a mai spus Vlah.
Alla Ceapai a discutat cu comentatorul politic de la Comrat Mihail Sirkeli, directorul executiv al organizaţiei Piligrim-Demo, despre miza scrutinului electoral în Găgăuzia. „Alegerile au fost foarte invizibile. În mai multe cazuri a dominat o singură forţă politică - de stânga”, a constatat Mihail Sirkeli, intervievat de Alla Ceapai.
Mai întâi la piaţă, apoi … s-a mai vedea
În municipiul Chişinău, până la ora opt seara, au votat puţin peste 35% din alegători. În suburbii, oamenii sunt, tradiţional, mai activi - prezenţa e de peste 41%, în timp ce în sectoarele oraşului variază între 32% şi 34%.
Într-un video live făcut într-o piaţă agricolă din sectorul Buiucani, colegii noştri Alexandru Bordian şi Iulian Ciocan au încercat să afle ce fac moldovenii în ziua alegerilor şi au descoperit că oamenii preferă mai întâi să-şi rezolve problemele de zi cu zi şi abia apoi să se gândească la votare.
De alegeri, cu maşina de evacuare a gunoiului, prin capitală
În duminica alegerilor locale, o echipă a Europei Libere a însoţit o maşină de colectare şi transportare a deşeurilor menajere din municipiul Chişinău şi a vorbit cu angajaţii Regiei „Autosalubritate” despre problemele oraşului pe care aceştia le văd zi de zi. Autoare: Eugenia Creţu, imagine: Andrei Moraru.
Igor Boțan, directorul executiv al Asociației ADEPT, despre importanța scrutinului local din Republica Moldova:
Alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 sunt politico-administrative și de aceea au o importanță majoră. Câțiva factori le fac să fie foarte importante:
1) Sunt primele alegeri de după schimbarea puterii și permit evaluarea reală a suportului cetățenilor pentru formațiunile din majoritatea parlamentară, dar și pentru formațiunile din opoziția care o contestă. Votul pentru alegerea consiliilor raionale este eminamente politic și va permite evaluarea gradului de decepție a alegătorilor față de constituirea alianței nefirești dintre PSRM și blocul ACUM.
2) Alegerile locale permit estimarea capacității organizatorice a partidelor politice, care se exprimă prin numărul de candidați înaintați pentru funcțiile de primar și consilieri locali. Din acest punct de vedere, putem deja spune că PSRM, PDM, Partidul Șor și Blocul ACUM sunt formațiunile cu cel mai marea potențial organizatoric. Mai mult, opoziția parlamentară are un potențial organizatoric comparabil cu cel al formațiunilor guvernante. În schimb, opoziția extraparlamentară arată foarte slăbită.
3) Alegerile locale generale sunt un prilej extraordinar pentru a testa calitatea sociologiei moldovenești - sondajelor sociologice și a factorilor care influențează comportamentul electoral al cetățenilor.