Linkuri accesibilitate

Alegeri locale în Bulgaria: GERB câștigă din nou, dar nu atât de categoric


Alegeri la Plovdiv, Bulgaria
Alegeri la Plovdiv, Bulgaria

Cel de al doilea tur al alegerilor locale în Bulgaria a confirmat dominația pe scena politică a centriștilor din partidul GHERB (Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei), dar victoria acestora nu a fost atât de categorică.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:38 0:00
Link direct



Partidul primului ministru Boiko Borisov a câștigat fără probleme alegerile în orașele mari - Varna, Plovdiv, Burgas, Stara Zagora, Veliko Târnovo. În capitala Sofia însă victoria centriștilor a fost la limită. Primarul din GHERB Iordanka Fandâkova a câștigat, cu un avantaj de 5%, un al patrulea mandat în fața ex-avocatului poporului Maia Manolova, sprijinită de o coaliție neformală, gen Budapesta, care a unit opoziția de stângă și cea de dreaptă.

După eșecul de la alegerile locale în 2015, socialiștii au revenit în guvernarea locală, câștigând singuri sau în coaliție cu alte partide de opoziție Russe, Blagoevgrad, Razgrad, Pernik și alte orașe mari.

Premierul a adăugat că s-a plictisit să tot câștige alegeri timp de peste 14 ani...


Cu sprijinul stângii, dreapta (partidul „Bulgaria democrată”) a câștigat opt din cele 22 raioane sofiote, PSB, cu sprijinul dreptei - trei. Borisov a vorbit de „ceața roșie-albastră, care era cât pe aici să înghite Sofia”.

Premierul a adăugat că s-a plictisit să tot câștige alegeri timp de peste 14 ani. Renașterea PSB și a dreptei tradiționale, în opinia sa, este un semn că țara revine la normalitate.

Președinta PSB Kornelia Ninova a avertizat că alegerile au fost însoțite de fraude mari. Ea a spus că buletinele nevalabile au fost peste 600 000 la o participare de 3 milioane de alegători – 20%. În Polonia, partea acestor buletine este în jur de 1% iar în România sub 3%. Prețul unui vot în cartierele de romi a ajuns la echivalentul a 50 de euro, iar în orașele turistice pe Litoral – 100-150 de euro.

20% din buletine de vot au fost declarate nevalabile...


Candidatul de primar în orașul Nesabâr, în a cărei componență se află cea mai mare stațiune maritimă bulgară Slâncev breag, a câștigat alegerile din primul tur cu peste 62% din voturi, aflându-se în arestul poliției sub acuzația comerț cu voturi.

La Sofia în cartierele de romi votul în favoarea candidaților din coaliția aflată la guvernare în unele secții a depășit 95%.

Președintele Rumen Radev a convocat CEC și partidele pentru a analiza fraudele care au la bază comerțul cu voturi și numărul mare de buletine nule în primul tur. Candidatul de primar al capitalei Maia Manolova, sprijinită de PSB, a cerut casarea alegerilor.

Previous Next

XS
SM
MD
LG