Linkuri accesibilitate

Alegeri locale anticipate la Chișinău, Bălți și în alte cinci localități rurale (VIDEO)


Votul de la Chișinău și Bălți este văzut de cei mai mulți drept o repetiție generală pentru alegerile parlamentare din toamnă.

În șapte localități din Republica Moldova au loc alegeri locale pentru funcția de primar, începând cu Chișinău și Bălți. Se mai aleg primari noi în comuna Leușeni și satul Nemțeni din raionul Hâncești, comuna Volovița din raionul Soroca, comuna Pârlița din raionul Ungheni și comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei.

La Chișinău sunt 11 candidați după ce Reghina Apostolova, candidata Partidului „Șor” a fost suspendată; la Bălți sunt opt candidați. Potrivit ultimului Barometru al Opiniei Publice la Chișinău, primarul nu va fi ales din primul tur. Cele mai mari șanse pentru a intra în turul de balotaj le au candidatul socialiștilor, Ion Ceban și actualul primar care candidează independent, Silvia Radu. Același BOP arată că la Bălți va fi, de asemeni, nevoie de un al doilea tur. Candidații cu cele mai mari șanse de a trece în turul doi sunt, din nou, actualul primar interimar și candidat al Partidului Nostru, Nicolae Grigorișin (cu 28% în primul tur) și candidatul socialiștilor, Alexandru Usatâi (cu 26%)

Europa Liberă are în cursul acestei zile, trei emisiuni de radio în direct, dedicate alegerilor locale: la ora 13.00, 15.00 si 18.00. Emisiunile sunt moderate de Valentina Ursu, Liliana Barbăroșie și Vasile Botnaru.

Toate emisiunile noastre le găsiți pe pagina de Internet și de Facebook.

Pe Facebook suntem prezenți live de la Chișinău și Bălți.

Comisia Electorală Centrală (CEC), a informat că la ora 7.00 au fost deschise toate cele 375 secţii de votare constituite pentru acest scrutin. În total pentru alegerile locale noi, desfășurate astăzi, în șapte localități din țară, pe listele electorale au fost înscriși 749.272 de alegători.

În jur de ora 10.00 rata de participare a alegătorilor era:

  • mun. Chișinău – 5 %
  • mun. Bălți – 5,73 %
  • com. Leușeni, raionul Hîncești – 5,28 %
  • s. Nemțeni, raionul Hîncești – 6,39 %
  • com. Jora de Mijloc, raionul Orhei – 13,43 %
  • com. Volovița, raionul Soroca – 10,29 %
  • com. Pîrlița, raionul Ungheni – 6,94 %

(IG, LȘ, V.E)

XS
SM
MD
LG