Linkuri accesibilitate

În ajunul unor alegeri în Alabama pentru un loc în Senatul Statelor Unite


Președintele Donald Trump la Huntsville în Alabama
Președintele Donald Trump la Huntsville în Alabama

O dezbatere în jurul republicanului Roy Moore, care are cele mai mari șanse, dar este acuzat de pedofilie.

Mîine, in statul Alabama, au loc alegeri speciale pentru un loc in Senatul Statelor Unite. De ce a declansat acest scrutin reactii atit de tranșante in America? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Răspunsul ar fi pentru că republicanul Roy Moore, cel care are in continuare prima șansă, este acuzat că a intretinut relatii de natura sexuala sau a incercat sa o faca cu adolescente, sub virsta legala. La inceput conducerea republicana a incercat sa se distanteze pe masura ce informatiile care sugerau ca Moore este pedofil se acumulau. Acesta le neaga, acuzind conspiratii si stiri false. Apoi insa, pe masura ce alegerile s-au apropiat, republicani si-au mai nuantat pozitiile, sustinind ca alegatorii vor trebui sa opteze.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:38 0:00
Link direct

Presedintele Trump s-a ferit sa se pronunte la inceput, desi Moore este sprijinit de fostul sau strateg, Steve Bannon, dar a spus ca alegatiile sint nedovedite, cit timp Moore nu recunoaste. Apoi, a oferit sprijin prudent pentru ca in urma cu doua zile sa-si declare adeziunea la candidatura, intr-o adunare populara la citiva kilometri de statul Alabama.

Democratii sint reprezentanti in scrutin de Doug Jones. Alabama este un teren net favorabil republicanilor. Dar, fireste, in contextul dat, o victorie a lui Jones nu este imposibilă, desi ramine putin probabila. Daca cistiga, democratii isi vor adjudeca un loc nesperat in Senat si vor reduce si mai mult controlul republican.

Daca Moore isi invinge contracandidatul, democratii pot face din el o tema de campanie, nu numai acuzatiile de pedofilie, dar si comentarii controversate ale acestuia cu privire la musulmani, homosexuali, in favoarea lui Vladimir Putin, precum si o viziune indulcita fata de perioada in care in America se practica sclavia.

Un singur senator republican – care insa se retrage in 2018 – a spus ca-l prefera pe candidatul democrat, lui Roy Moore. Pina acum Comitetul National Republican nu a suferit consecinte de cind a decis sa investeasca 170 de mii de dolari, pentru sprijinirea lui Moore.

Republicani mai cred ca, in actualul climat politic, electoratul pare nepasator la chestiuni care altadata l-ar fi revoltat. Presedintele Comitetului Senatorial Republican, Cory Gardner a spus ca daca va fi ales, Moore trebuie exclus din Senat de Comisia pentru Etica. Citiva colegi sint de acord.

Democratii sint pregatiti sa-i incolteasca pe republicani mai ales dupa ce democratul Al Franken din Minnesota a decis sa demisioneze, in urma unor alegatii ca ar fi hartuit sexual femei, in perioada in care era actor comic.

Fireste ca toata aceasta dezbatere are bataie mai lunga pentru ca si presedintele Trump a fost acuzat de femei ca le-ar fi hartuit sexual, inainte de a fi candidat la presedintie, alegatii pe care actualul sef al executivului nu le recunoaste.

XS
SM
MD
LG