Linkuri accesibilitate

Vasile Botnaru: Alegeri pline de iubire


Alegeri parlamentare la Chișinău, 24 februarie 2019
Alegeri parlamentare la Chișinău, 24 februarie 2019

Republica Moldova nu e singura țară în care populația a fost chemată astăzi la urnele de vot. Nigerienii își aleg și ei viitorii parlamentari, cubanezii urmează să aprobe, sau nu, textul noii constituții, care o va înlocui pe cea din 1976, dar tot păstrându-se intact cursul spre socialismul realist. Iar în Senegal s-au desfășurat alegeri prezidențiale. Hălăduind pe Internet mi-a sărit în față o poză de la o secție de votare în care senegalezii stau cu minte și cuminți, în șir indian, întins pe sute de metri ca să ajungă în secția de votare. O puteți vedea și domniile voastre dacă dați o căutare. Și m-am gândit atunci că un omolog de-al meu din Senegal, dacă ar afla că și moldovenii au fost chemați la secțiile de votare, s-ar putea să caute o poză. Din curiozitate. Și chit că îi va sări din motoarele de căutare de pe Internet poza cu alegătorii din regiunea Transnistriană a Republicii Moldova aduși la secțiile de votare. Poate chiar o să dea de secvența video a Europei Libere, în care o parte femeiască, cum se zice la Grigoriopol, pătrunde în secția de votare prin fereastră ca să ocolească gloata din fața ușii. În imagini apare și un polițist, care, de ochii lumii, îndeamnă cetățenii să păstreze calmul. Dar este de-a dreptul neputincios.

Îmbulzeală și transport organizat la secțiile de votare pentru Transnistria
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:18 0:00

Acel jurnalist senegalez, după ce va urmări secvența video, se va întreba probabil dacă autoritățile din R.Moldova știu că s-au inventat barajele în formă de labirint. Ca la aeroport, bunăoară. Ori ca în Disneylandul parizian. La cel american nu am fost, nu am cum să știu. Dar la Paris am văzut cu ochii mei cum poți rândui un aflux de enorm, enormissim de oameni fără ca sa-i transformi în vite.

De ce va spun asta? Pentru ca să ne scoatem din vocabularul deputățesc referința la realitățile africane ca treaptă embrionară a democrației. Să nu vorbiți de rău niciodată Africa. Jamais! Mai întâi să ne uităm în oglinda alegrilor noastre pline de iubire, că doar s-au făcut de Dragobete.

Harta circumscripțiilor

Moldova - Alegeri 2019 harta electorala
Moldova - Alegeri 2019 harta electorala

XS
SM
MD
LG