Linkuri accesibilitate

Maia Sandu, pe primul loc în primul tur al prezidențialelor (98.93% procese verbale)

În cele mai neprielnice împrejurări în care s-au desfășurat vreodată alegeri în Republica Moldova, în condiții de pandemie și de vreme rea, rata de participare a alegătorilor a fost vizibil mai redusă față de prezidențialele din 2016. Nu au lipsit cozile la secţii şi incidentele.

Reacţii exprimate la posturi TV apropiate socialiştilor

Politolog rus: Totul se va decide totuși în turul II. Victoria lui Dodon înseamnă fortificarea puterii prezidențiale, de fapt, a republicii prezidențiale

Politologul rus Nicolai Starikov apreciază că „și la alegerile din 2016, când Igor Dodon a obținut victorie, diferența era de 4%. Cred că după numărarea tuturor voturilor acest decalaj va ajunge până la 6%. Totul se va decide totuși în turul II. Și, totodată, în funcție de cât de mult fiecare dintre cei doi candidați își poate organiza rivalii sau, mai bine zis, electoratul rivalilor lor, pentru a-i câștiga de partea lor. Dar, pe de altă parte, nu trebuie să uităm că nu vorbim aici doar de alegerile prezidențiale, ci și despre ce împuterniciri ar trebui să aibă președintele. Victoria lui Dodon va înseamna fortificarea puterii prezidențiale, de fapt, a republicii prezidențiale”, a menționat Starikov, citat de Accent TV.

Alexandr Muravschi: dacă învinge Dodon, va fi reformată majoritatea parlamentară

Fostul ministru al Economiei, Alexandr Muravschi, a declarat în cadrul unei emisiuni la NTV că, în cazul în care va învinge la prezidențiale Igor Dodon, majoritatea parlamentară va fi reformatată, fiind susținut de PDM, care nu are o altă soluție în condițiile în care are un rating mic, și alți parlamentari. Alegerile parlamentare anticipate nu ar fi o soluție, în condițiile unei crize pandemice și economice. În cazul victoriei Maiei Sandu, afirmă comentatorul, acesteia nu i-ar conveni alegerile parlamentare, deoarece nu va putea obține majoritate parlamentară și va fi nevoită să negocieze cu Șor sau Usatîi, variantă care este respinsă de PAS.

Politolog german: politica externă a lui Dodon are sprijin şi în Occident, nu doar în Rusia

Alexandr Rahr, jurnalist, politolog german, a declarat într-o intervenție telefonică la Accente TV că „vor exista forțe în Occident care o vor sprijini pe Maia Sandu, care vor acționa împotriva lui Dodon. Dar, în același timp, Igor Dodon va demonstra că există, inclusiv în Occident, și nu numai în Rusia, forțe politice care doresc stabilitate în Republica Moldova și care salută politica externă echilibrată pe care o promovează Igor Dodon, fiindcă o astfel de orientare aduce beneficii populației Moldovei.”

Opt secții de votare din străinătate au decis prelungirea programului de votare

Opt birouri electorale ale secțiilor de votare din străinătate au decis prelungirea programului de votare la alegerile prezidențiale. Cu o oră a fost prelungită activitatea unei secții din Tel Aviv (Israel) și Frankfurt pe Main (Germania), iar cu două ore s-a prelungit votarea la Iași (România), Mestre (Italia), Villeneuve-Saint-Georges (Franța), Kasell (Germania) și Frankfurt pe Main (Germania). Informațiile au fost oferite de președintele Comisie Electorale Centrale, Dorin Cimil, într-un briefing de presă, transmite IPN.

Moldova / Germany -- presidential elections, Kassel, Nov 1, 2020
Moldova / Germany -- presidential elections, Kassel, Nov 1, 2020

Președintele CEC a precizat că prerogativa de a dispune prelungirea timpului de votare îi revine nemijlocit biroului electoral al secției de votare și acest termen nu poate depăși două ore după 21.00. Nu există nicio prevedere care vizează depunerea unei cereri la biroul electoral pentru prelungirea timpului pentru votare, a mai spus președintele CEC.

Moldova / Germany -- presidential elections, Kassel, Nov 1, 2020
Moldova / Germany -- presidential elections, Kassel, Nov 1, 2020

La ora 21.00 s-au închis toate secțiile de votare deschise pe teritoriul Republicii Moldova, cu o excepție. O secție de votare deschisă la Sadova, Călărași, a decis prelungirea votării cu 45 de minute, pe motiv că funcționarii electorali nu au revenit cu urna mobilă.

Mai puţin de 10% din procese-verbale rămase de procesat, majoritatea de peste hotare

Ora 23.35 - au fost prelucrate peste 91% din procesele-verbale, scorul dintre primii doi clasaţi rămâne strâns, Maia Sandu câştigă câteva zecimi.

Igor Dodon - 35,79%

Maia Sandu - 32,241%

Renato Usatîi - 16,86%

Violeta Ivanov - 7,24%

Andrei Năstase - 3,23%

Octavian Ţîcu - 2,01%

Tudor Deliu - 1,49%

Dorin Chirtoacă - 1,14%

Cum arată harta electorală, în funcţie de preferinţele alegătorilor

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG