Linkuri accesibilitate

Facilitarea votului în Diaspora, salutată de alegători din R.Moldova (VIDEO)


Alegerea președintelui României la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:19 0:00

Alegerea președintelui României la Chișinău

Votarea în Republica Moldova în cadrul prezidențialelor din România a început vineri la ora 12.00 și va dura până la 21.00 Este un program valabil pentru toate secțiile deschise în străinătate. Sâmbătă și duminică - secțiile de votare vor fi deschise de la 7 dimineața până la 21.00

Mai mulți alegători cu care am discutat la secția de votare din Ambasada României la Chișinău au salutat extinderea perioadei de votare în străinătate la trei zile.

„Este un know-how foarte bun. Am reușit în pauza de masă de la serviciu să vin să votez. În weekend voi fi alături de copil”, a declarat Europei Libere o tânără, după ce și-a exercitat dreptul de vot.

Alegători la Ambasada României la Chișinău
Alegători la Ambasada României la Chișinău


„Foarte ușor. Înainte stăteam jumătatea de zi la coadă, dar acum nici cinci minute nu am așteptat”, ne-a spus un domn de vârsta a treia.

„Am vrut să fiu prima care votează, dar nu am reușit. Mai sunt încă două zile în care se votează. Am văzut cum vine lumea în fugă. E bine”, și-a împărtășit impresiile o doamnă.

Cetățenii români din Republica Moldova pot vota la 37 de secții de votare. Autoritățile electorale române au spus că alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care așteaptă în afara sediului secției de votare, pot să își exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23:59. Dar puțini se așteaptă că se va crea aglomerație și la aceste alegeri.


„Am venit astăzi ca să nu facem coadă sâmbătă și duminică. A durat 3-5 minute. E ok”, sunt impresiile uneia dintre votantele de la Chișinău.

„La precedentele alegeri prezidențiale eram în Spania și am stat la coadă vreo patru oare și am stat totți românașii unul lângă altul, sprijinindu-ne. Acum e bine că se votează trei zile”, ne-a mărturisit o altă doamnă.

La alegerile prezidențiale românești precedente, cele din 2014, în Republica Moldova au votat peste 35.000 de cetățeni români. Numărul moldovenilor cu cetățenie română care participă la alegerile românești a crescut constant în ultimii ani. La europarlamentarele din luna mai, în Republica Moldova au votat aproape 400.00 de alegători.

Previous Next

XS
SM
MD
LG