Linkuri accesibilitate

Alegeri prezidențiale în România: Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă în turul doi


România, alegeri prezidențiale primul tur, 10 noeimbrie 2019
România, alegeri prezidențiale primul tur, 10 noeimbrie 2019

„Se observă – poate pentru prima dată – că a avut loc un schimb de generații, la 30 de ani de la căderea dictaturii.” - Sabina Fati.

Lidera PSD, Viorica Dăncilă și președintele Klaus Iohannis se vor confrunta în turul al doilea al prezidențialelor.
Lidera PSD, Viorica Dăncilă și președintele Klaus Iohannis se vor confrunta în turul al doilea al prezidențialelor.


Potrivit rezultatelor parțiale (99,9%) ale primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din România, organizate duminică, 10 noiembrie, președintele Klaus Iohannis (susținut de Partidul Național Liberal) și lidera social-democrată, Vitorica Dăncilă, au intrat în turul doi al alegerilor prezidențiale din România. Potrivit Autorității Electorale Permanente (AEP), Iohannis conduce însă detașat, cu 36,6% din voturi față de 23,8% la sută pentru fostul premier, Viorica Dăncilă. Pe locul trei, dar cu un rezultat s-ar părea surprinzător de bun în diasporă, s-a situat Dan Barna (cu 13,9%), candidatul Uniunii Salvați România - PLUS (partidul fostului premier Dacian Cioloș, în acest moment lider al fracțiunii Renew Europe din Parlamentul European).

Turul doi al alegerilor prezidențiale din România va fi pe 24 noiembrie. În diaspora se va vota din nou timp de trei zile, începând cu vineri 22 noiembrie.

Prezența la vot, în România, a fost de 47,66%, mai mică decât în primul tur al prezidențialelor din 2014 (52,3%) sau decât la europarlamentarele din mai anul acesta (49,02%). În diasporă, în schimb, s-a votat masiv, participarea a fost de peste 670 de mii. În Republica Moldova, potrivit Biroului Electoral Central, au votat peste 43.300 de mii de persoane cu cetățenie română (BEC).

O primă analiză „la cald” a colegei noastre Sabina Fati, care conduce biroul de la București al Radio Europa Liberă:

Mai multe informații pe pagina romania.europalibera.org

Europa Liberă: Sabina Fati, putem trage o concluzie acum la cald, la nici o oră după închiderea urnelor?

Sabina Fati
Sabina Fati

Sabina Fati: „Singura concluzie clară este că, și de această dată, în primul tur al prezidențialelor peste 50 la sută dintre români au votat și că există o diferență semnificativă între primul loc și locul doi. Această diferență e dată însă de faptul că pe partea stângă au fost doi candidați – Viorica Dăncilă și Mircea Diaconu. Dacă am aduna scorul lor, am ajunge la scorul normal pe care l-a avut până acum candidatul social-democraților.”


Europa Liberă: Președintele Iohannis spunea că victoria sa ar fi una cu totul deosebită, cum n-a mai fost niciodată în ultimii 30 de ani.

Sabina Fati: „Deocamdată e o victorie de parcurs. Sigur că are în față un avans față de ceilalți, dar în cazul în care pe locul doi va intra Dan Barna, care acum are 16 la sută, față de Viorica Dăncilă cu 22 la sută, s-ar putea ca dl Klaus Iohannis să fie nevoit să depună un efort semnificativ. E clar că între Viorica Dăncilă și Dan Barna există 6% diferență, după cum arată cele două sondaje făcute în această seară, dar sociologii care le-au făcut au spus deja că se așteaptă ca locul doi să se schimbe, pentru că, așa cum se știe, aceste cercetări sociologice nu au putut fi făcute și în străinătate, unde au votat – cel puțin, acesta e scorul pe care îl știm acum – aproape 700 de mii de români.”

Europa Liberă: Cât de diferite sunt rezultatele acestor exit-poll-uri față de performanțele partidelor din alegerile europarlamentare? A pierdut cineva, a câștigat cineva?

Sabina Fati: „Sigur, dacă facem raportarea la aceste scoruri, putem să spunem că Dan Barna din partea Uniunii Salvați România ar fi sub scorul partidului său în acest moment, în vreme ce Klaus Iohannis este mult peste scorul Partidului Național Liberal, în vreme ce Viorica Dăncilă reprezintă cumva scorul de moment al social-democraților. De fapt, dacă luăm în considerare primele 5 locuri, putem să ne jucăm cu scorurile obținute în așa fel încât partidele să fie reprezentate în mod optim.”

Europa Liberă: O opinie despre cum a fost campania electorală?

Sabina Fati: „Campania electorală a fost marcată de criza guvernamentală, în primul rând. Toată discuția s-a purtat în jurul crizei de guvern, pentru că, așa cum se știe, Guvernul PSD a căzut prin moțiune de cenzură.

Campania electorală a fost marcată de criza guvernamentală, în primul rând.


Deci, acesta a fost primul și cel mai important subiect; a fost după aceea un subiect important legat de problemele lui Dan Barna din perioada în care era consilier pe fonduri europene și a fost un scandal din care rezultă că nu tot ce a făcut acolo a fost neapărat etic și corect, dar în general campania s-a definit prin lipsa dezbaterilor electorale și prin o lipsă de interes al candidaților , în special cei care sunt clasați pe primele trei locuri.”

Cu cine au votat românii din diaspora și din țară în ultimii 30 de ani?

„În diasporă prezența a fost dublă față de alegerile anterioare și datorită faptului că cei din afara țării au putut să voteze trei zile la rând și, de asemenea, prin corespondență.

Se observă – poate pentru prima dată – că a avut loc un schimb de generații, la 30 de ani de la căderea dictaturii.”

Într-adevăr, în România se inversează trendurile – urbanul începe să fie mai important decât ruralul în voturi, de asemenea, aproape două milioane de tineri până în 34 de ani votaseră până la ora 8 seara. De asemenea o consistență foarte mare o au ceea ce noi numim în România decrețeii, deci cei născuți în perioada 1966-1989 și care au votat masiv. Practic, se observă – poate pentru prima dată – că a avut loc un schimb de generații, la 30 de ani de la căderea dictaturii.”

Europa Liberă: Votul din diasporă, care înțeleg că acum este foarte important mai ales pentru poziția a doua, cine va intra în turul al II-lea, organizarea a fost cu totul deosebită față de alegerile din ultimii 30 de ani. Cui s-a datorat?

Sabina Fati: „Această organizare se datorează schimbării unor legi, iar PSD-ul are – aici trebuie să recunoaștem – un merit pur și simplu. De asemenea, sigur, Ministerul de Externe care s-a ocupat de acest lucru, în niciun caz guvernul care abia acum și-a luat în primire mandatul.”

XS
SM
MD
LG