Linkuri accesibilitate

Alegeri SUA 2024. Cu cine vor vota „minoritarii”?


Președintele democrat SUA Joe Biden și-a reafirmat în ultimele zile devotamentul față de libertățile civile, inclusiv pentru a-i convinge pe afro-americanii mai tineri să respecte tradiția comunității lor de a vota democrații.
Președintele democrat SUA Joe Biden și-a reafirmat în ultimele zile devotamentul față de libertățile civile, inclusiv pentru a-i convinge pe afro-americanii mai tineri să respecte tradiția comunității lor de a vota democrații.

Noi sondaje de opinie arată că avantajul tradițional al democraților din SUA în rândul votanților afro-americani, latino-americani și asiatici-americani este la cel mai scăzut nivel din ultimii peste 60 de ani, creând o vulnerabilitate masivă pentru președintele Biden și democrații din Congres.

Bărbații afro-americani și hispanici ar putea vota cu republicanii la toamnă în proporții fără precedent de la alegerea președintelui Eisenhower în anii 1950.

Latino-americanii, cea mai numeroasă minoritate din SUA, încă înclină către democrați. Dar în ultimele două decenii ei nu mai reprezintă un segment stabil pro-democrat, așa cum a fost cazul până acum.

Un sondaj New York Times / Siena College din martie a arătat că președintele Biden îl conduce pe fostul președinte Trump cu doar 56 la 44% printre americanii non-albi. Acesta este un grup demografic pe care Biden l-a câștigat cu aproape 50 de procente la alegerile din 2020, când l-a învins pe Trump. Acum, diferența e de doar 12%. Scăderea continuă chiar și după ce Donald Trump a făcut mai multe comentarii rasiste și împotriva imigranților de culoare.

O majoritate democrată erodată?

Ani de zile, democrați de frunte prognozaseră că schimbările demografice din America le vor asigura o majoritate politică stabilă, timp de decenii. Campania președintelui Biden simte acum însă pericolul și încearcă să „targheteze”, să se ocupe în mod special de aceste comunități.

Recent au avut loc mitinguri politice la Detroit și Atlanta, unde președintele Joe Biden și-a concentrat eforturile asupra consolidării susținerii sale din partea comunității afro-americane. Biden și-a exprimat angajamentul profund față de cauza egalității rasiale și a subliniat legătura sa personală și istorică cu această comunitate.

În discursurile de la cina „Lupta pentru Libertate" din Detroit și de la Colegiul Morehouse, din Atlanta, Biden a evocat nu doar semnificația luptei pentru drepturile civile, ci și impactul direct pe care aceasta îl are asupra politicilor și priorităților sale prezidențiale.

Decalaj între generații, la afro-americani

Afro-americanii mai vârstnici, care au trăit în era luptei pentru drepturi civile, în anii 1960 și 1970, încă susțin Partidul Democrat în proporții foarte mari, dar problema e că generațiile mai tinere se schimbă; chiar dacă atașamentul pentru drepturile civile se menține, el face loc și altor priorități, multe dintre ele mai degrabă conservatoare.

Pe de altă parte, criticii spun că democrații nu s-au adaptat acestor schimbări și își judecă în continuare șansele în termenii generațiilor trecute.

Biden nu-și poate permite o erodare a sprijinului în nici una dintre componentele „coaliției sociale” care l-a făcut președinte - iar în acea coaliție comunitatea afro-americană, dar și alte minorități joacă un rol decisiv, în state cheie.

Dacă scăderile menționate se mențin sau adâncesc, Joe Biden ar putea pierde. În ciuda eforturilor pe care le face, există îngrijorări că susținerea sa în acest grup electoral ar putea fi afectată și de o serie de probleme și provocări, printre care se numără temerile legate de conflictul din Gaza și sprijinul lui Biden pentru Israel.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG