Linkuri accesibilitate

Centriștii câștigă alegerile din Bulgaria?


Candidați la alegerile prezidențiale din Bulgaria: Ivaylo Kalfin, Meglena Kuneva, Rosen Plevneliev. Au intrat în turul doi Kalfin și Plevneliev
Candidați la alegerile prezidențiale din Bulgaria: Ivaylo Kalfin, Meglena Kuneva, Rosen Plevneliev. Au intrat în turul doi Kalfin și Plevneliev

Scrutinul a marcat reînvierea modelului bipolar.




Bulgarii au participat la sfârșitul săptămânii la alegeri municipale și prezidențiale care par să consolideze puterea guvernului de centru-dreapta. Detalii are Petio Petkov.

Alegerile din Bulgaria
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:11 0:00
Link direct



Alegerile prezidențiale și cele locale de duminică au reprezentat un test pe care partidul centrist al lui Boiko Borisov l-a luat surprinzător de bine. Centriștii au câștigat 38 la sută din sufragii în alegerile pentru consilieri locali, cu un avantaj de 14 puncte în fața foștilor comuniști. În primul tur au fost realeși primarii-centriști la Sofia, Burgas, Gabrovo, Dobrici și alte câteva centre județene.

Și socialiștii sunt mulțumiți de rezultat – mai bun cu 250 de mii de voturi în comparație cu cel de la alegerile locale precedente. Locul trei cu 7 la sută a fost ocupat de partidul etnicilor turci și al musulmanilor.

Cu cele 14% câștigate în prezidențiale, cu finanțare minimă, ex-comisarul european Meglena Kuneva a făcut un pas spre formarea unui nou partid de dreapta atrăgându-i pe foștii simpatizanți ai fostului rege Simeon de Saxa Coburg-Gotha.

În alegerile prezidențiale conduce cu 40% candidatul centrist Rosen Plenvaliev. Pe locul doi, la o distanță de 10 procente se aflâ socialistul Ivailo Kalfin urmat de Meglena Kuneva cu 14% și de liderul ultranaționalist Volen Siderov cu mai puțin de 4. Un al doilea tur Plevneliev-Kalfin va avea loc peste o săptămână.

Scrutinul a marcat reînvierea modelului bipolar. Centriștii au luat locul dreptei tradiționale /UFD/ al cărei candidat a obținut numai 2,5 la sută în prezidențiale. De pe scena politică practic au dispărut ultranaționaliștii din partidul „Ataka”.

Cel de al doilea tur al prezidențialelor nu va schimba mare lucru. În Bulgaria șeful statului nu are prerogative mari și un eventual veto al său poate fi respins cu simplă majoritate parlamentară.

Primul ministru Boiko Borisov a declarat că rezultatele electorale confirmă justețea politicii sale de ieșire din criza prin întărirea disciplinei fiscale și realizarea unor mari proiecte de infrastructură. „Am făcut un cadou opoziției prin faptul că nu am provocat alegeri anticipate”, a spus Borisov.
XS
SM
MD
LG