Linkuri accesibilitate

Alegerile americane în condiții de pandemie: Va câștiga acel partid care dovedește că știe să creeze un eveniment virtual credibil


Imagine generică
Imagine generică

Evenimentul major al săptămînii în America este Convenția Națională a Partidului Democrat.

Anul acesta, pe fondul pandemiei, Convenția Națională a Partidului Democrat, de obicei o mare festivitate, definitorie pentru campania electorală, se petrece în spațiul virtual. Din acest punct de vedere republicanii au un avantaj pentru că pot constata și să se adapteze la ceea ce funcționează sau nu funcționează într-o astfel de situație, bazîndu-se pe ceea ce se va întîmpla săptamîna aceasta.

Corespondența zilei de la Washington de Valeriu Sela
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:00 0:00
Link direct

La prima vedere s-ar putea crede că echipa Biden – Harris este în avantaj pentru că președintele Trump adoră mulțimile de admiratori și prezența acestora îi dă energie suplimentară. Anul acesta el pare să fi decis să susțină discursul de acceptare a învestiturii în curtea spațioasă a Casei Albe, ceea ce creează controverse – pentru ca e o instituție guvernamentală – , dar pare a fi cea mai bună soluție pentru el, în condițiile în care poate invita susținători.

Nu se știe deocamdată cum urmează să accepte nominalizarea Joe Biden, dar o va face în Delaware, unde locuiește. În aceeași zi, Donald Trump se deplasează la Scranton Pennsylvania, orașul de baștină al lui Biden, unde într-o alocuțiune va vorbi despre ceea ce consideră a fi pericolul pentru țară dacă Biden este ales. Este o strategie de-acum cunoscută a lui Trump să nu-și lase rivalii să domine spațiul informațional.

Joe Biden a ales-o pe Kamala Harris ca parteneră de cursă în alegerile din SUA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:01 0:00

Astazi, cînd Conventia democraților demarează, președintele începe un tur al unor state considerate decisive – Minnesota, Wisconsin și Arizona – pentru a scoate în evidență „eșecurile lui Joe Biden”. Convențiile naționale sînt practic începutul campaniei ca atare, atrăgînd un număr mare de spectatori, anul acesta doar telespectatori.

Ceea ce probabil va lipsi este energia și spectacolul propriu-zis...

Acesta va fi încă un test al noii formule, pentru ca ceea ce probabil va lipsi este energia și spectacolul propriu-zis. De obicei, convențiile cresc popularitatea candidaților partidului respectiv, în perioada în care se desfășoară și, probabil că, cîștigător va fi acel partid care dovedește că știe cel mai bine să creeze un eveniment virtual credibil.

Săptămîna aceasta, democrații vor prezenta o distribuție atrăgătoare, inclusiv foștii președinți Clinton și Obama, Hillary Clinton li Michelle Obama, deputata de stînga și vedeta în mediile de socializare, Alexandria Ocasio-Cortez, dar și fostul candidat republican la președinție, John Kasich, la care se adauga vedete, între care Jennifer Hudson și John Legend.

Președintele Trump, beneficiind de avantajele funcției este însă mai dispus să călătorească, fiind prezent fizic în locuri în care Biden nu a mai fost de mult și asta ar putea să conteze, ținînd cont că probabil alegerile vor fi mai strînse decît arată sondajele.

XS
SM
MD
LG