Linkuri accesibilitate

Alegerile americane la mijlocul mandatului. Ce spun sondajele?


Rezultatele ultimului sondaj CBS la ieșirea de la urne.

Democrații câștigă Camera Reprezentanților; republicanii domină Senatul – ce spun sondajele?

Pentru 65% dintre americani, președintele Donald Trump a fost motivul pentru care au votat, arată ultimul sondaj de opinie la ieșirea de la urne, comandat de postul de televiziune CBS. Dintre aceștia, 39% la sută sunt împotriva președintelui, iar 26% îl susțin.

Președintele Trump a fost foarte activ în această campanie electorală, mai ales în ultimele săptămâni, și a readus în centrul discuției problema imigrației, subiect care i-a adus victoria în alegerile prezidențiale din 2016.

De data aceasta, sănătatea, mai precis asigurarea de sănătate, este subiectul care îi preocupă cel mai mult pe americani, arată același sondaj: 43% spun că este tema cea mai importantă. A fost și subiectul predilect al candidaților democrați. Se pare că ofensiva de la începutul mandatului Trump împotriva programului de asigurări obligatorii de sănătate Obamacare s-a întors împotriva republicanilor.

Imigrația este al doilea subiect important pentru americani, dar numai pentru 23% dintre ei. Urmează economia, cu 21%.

În acest moment, arată același sondaj CBS, 44% din americani sunt mulțumiți de președinte, un procent foarte scăzut. Istoria ultimilor 70 de ani arată că la acest nivel de mulțumire, partidul prezidențial pierde alegerile de la mijlocul mandatului. Anul acesta, „factorul Trump” a contrazis parțial tradiția: republicanii au pierdut Camera Reprezentanților, dar nu și Senatul.

80% dintre americani, arată sondajul CBS la ieșirea de la urne, cred că este important să fie alese cât mai multe femei. Democrații au anul acesta 200 de candidate, republicanii numai 59.

XS
SM
MD
LG