Linkuri accesibilitate

Alegerile britanice din 8 iunie vor avea loc, în ciuda atentatelor


Theresa May răspunde sprijinului european.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:10 0:00
Link direct

Principala mare întrebare, în urma ultimelor atentate din Manchester și Londra era dacă alegerile anticipate programate în Marea Britanie în 8 iunie vor avea loc.

Ele vor avea loc, chiar dacă s-a decis suspendarea, vreme de trei zile, a campaniei electorale, după atentatul de vineri seara din Londra.

Lupta cu ideologia islamistă rămâne „una dintre cele mai mari provocări ale timpului nostru”, a spus Theresa May, estimând că răspunsul nu poate fi dat numai prin operațiuni antiteroriste permanente, dar, de asemenea, trebuie să se joace în domeniul ideilor și pe internet „pentru a preveni răspândirea extremismului și a operațiunilor teroriste”.

În același timp, Theresa May a declarat că serviciile de securitate și de informații britanice, precum și poliția au dejucat cinci posibile atentate din 22 martie, după precedentul atentatul de la Westminster.

Între timp, poliția britanică a reținut „câteva persoane” după ce a făcut percheziții la două adrese, la primele ore ale dimineții de luni, în estul Londrei, în cadrul anchetei declanșate după atentatul de sâmbătă din capitala Regatului Unit, soldat cu șapte morți și circa 50 de răniți.

Agenția Uniunii Europene care se ocupă de cooperarea judiciară în materie de securitate, Eurojust, a organizat o reuniune specială de două zile la Bruxelles, prezidată de Michèle Coninsx, președinta Eurojust și a echipei de combatere a terorismului.

În cadrul reuniunii a fost discutată amenințarea fără precedent asupra cetățenilor europeni cauzată de terorismul internațional.

Eurojust a anunțat că statele membre ale Uniunii Europene ar trebui să lupte împotriva terorismului într-o manieră coordonată pentru a asigura că cei vinovați de astfel de atrocități vor fi aduși în fața justiției în modul cel mai rapid și mai eficient.

De asemenea, acesta s-a menționat că autoritățile judiciare naționale se vor baza tot mai mult pe sprijinul acordat de Eurojust pentru a împărți informațiile necesare pentru dezmembrarea rețelelor teroriste și pentru a-și coordona investigațiile și urmăririle penale împotriva terorismului.

Reuniunea a vizat, de asemenea, explorarea posibilităților de a accelera răspunsurile judiciare după un atac terorist și de a face schimb de informații din investigații și din urmăririle penale, punând accentul pe dimensiunea internațională a anchetelor și a celor mai bune practici în tratarea victimelor imediat după atacuri teroriste.

Rămâne însă o mare neliniște: aceea că odată ieșită din UE și din colaborararea cu structurile polițienești și juridice ale țărilor membre, Marea Britanie s-ar putea regăsi deodată singură, fără a avea măcar certitudinea sprijinului aliatului SUA, condus acum de imprevizibilul Donald Trump

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG