Linkuri accesibilitate

Alegerile organizate de Rusia în regiunile ucrainene ocupate, catalogate drept o „farsă”


Alegeri în teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei
Alegeri în teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei

Autoritățile ruse organizează în acest weekend alegeri locale în părțile ocupate ale Ucrainei, în efortul de a-și întări controlul asupra teritoriilor anexate ilegal de Moscova în urmă cu un an și încă nu le controlează pe deplin.

Alegerile locale cu candidați în general impuși de Rusia în regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie încep vineri și se încheie duminică. Votul a fost deja denunțat de Kiev și Occident.

„Aceste alegeri constituie o încălcare flagrantă a dreptului internațional, pe care Rusia continuă să îl ignore”, a afirmat în această săptămână Consiliul Europei, cel mai important organism al drepturilor omului de pe continent.
Kievul s-a făcut ecoul acestui sentiment. Parlamentul ucrainean a publicat o declarație în care se afirmă că votul în zonele în care Rusia „desfășoară ostilități active” reprezintă o amenințare pentru viețile ucrainene. Parlamentarii ucraineni au îndemnat alte țări să nu recunoască rezultatele votului.

Iluzia normalității

„Pentru Rusia, este important ca alegerile să se desfășoare pentru a menține iluzia normalității, în ciuda faptului că Kremlinul nu deține controlul total asupra regiunilor anexate, susține analistul politic Abbas Gallyamov citat de Associated Press.

„Autoritățile ruse se străduiesc din răsputeri să pretindă că totul merge conform planului, că totul este în regulă. Și dacă totul decurge conform planului, atunci procesul politic ar trebui să meargă și el conform planului”, adaugă Gallyamov, care a lucrat ca redactor de discursuri pentru președintele rus Vladimir Putin, pe când Putin era prim-ministru.

Alegătorii ar trebui să aleagă consiliile regionale, care, la rândul lor, vor numi guvernatori regionali. În provinciile Donețk și Lugansk, mii de candidați candidează pentru locuri în zeci de consilii locale.

Votul este programat în același weekend ca și alte alegeri locale din Rusia. În regiunile ocupate, votul anticipat a început săptămâna trecută. Oficialii electorali au mers din ușă în uşă sau au improvizat secții de votare în locuri publice pentru a atrage trecătorii.

Cu soldații din ușă în ușă

Principalul partid înscris la alegeri este Rusia Unită, partidul loial lui Putin care domină politica rusă, deși alte partide, cum ar fi Partidul Comunist sau Partidul Naționalist Liberal Democrat, sunt și ele pe buletinele de vot.
Pentru unii rezidenți ai regiunilor Donețk și Lugansk, dintre care mari părți au fost deținute de separatiști susținuți de ruși din 2014, nu este nimic neobișnuit la vot.

„În ultimii nouă ani, n-am străduit să ne apropiem mai mult de Rusia, iar politicienii ruși ne sunt bine cunoscuți”, a declarat Serghei, un locuitor de 47 de ani al orașului ocupat Luhansk, pentru Associated Press. El a cerut ca numele lui de familie să nu fie dezvăluit din motive de securitate. „Vorbim rusă și ne simțim de multă vreme parte a Rusiei, iar aceste alegeri nu fac decât să confirme acest lucru”.

Unii alegători din Donețk împărtășesc sentimentul lui Serghei, exprimând dragostea pentru Rusia și spunând că vor să facă parte din ea.
Imaginea pare și mai sumbră în Herson și Zaporojie. Localnicii și activiștii ucraineni spun că agenții electorali le fac vizite la domiciliu însoțiți de soldați înarmați, iar majoritatea alegătorilor știu puține sau deloc despre candidați, dintre care până la jumătate ar fi sosit din Rusia, inclusiv din regiuni îndepărtate: Siberia și Orientul Îndepărtat.

„În cele mai multe cazuri, nu îi cunoaștem pe acești candidați ruși și nici măcar nu încercăm s-o facem”, spune Konstantin, care locuiește în prezent în zona ocupată de Rusia a regiunii Herson, pe malul estic al fluviului Nipru.
Konstantin, care-și folosește doar prenumele pentru propria siguranță, a afirmat într-un interviu telefonic cu AP că, de-a lungul autostrăzilor, au apărut peste noapte panouri publicitare cu reclame la partidele politice rusești, iar agenții de campanie au fost aduși cu autobuzul în localitate înainte de vot.

Dar „localnicii înțeleg că aceste alegeri nu influențează nimic” și „sunt organizate în scopuri propagandistice rusești”, a spus Kostantin, comparând votul din acest an cu referendumurile organizate de Moscova anul trecut în cele patru regiuni parțial ocupate.

Acele referendumuri au fost concepute pentru a da o spoială de democrație peste anexarea teritoriilor. Ucraina și Occidentul le-au denunțat ca fiind o farsă și au declarat anexarea ca fiind ilegală.

La câteva săptămâni după referendum, trupele ruse s-au retras din orașul Herson, capitala regiunii Herson, și din zonele din jurul acestuia, acestea ajungând din nou în controlul Ucrainei. În cele din urmă, Moscova menține controlul asupra a aproximativ 70% din regiunea Herson.

XS
SM
MD
LG