Linkuri accesibilitate

O comisie parlamentară examinează alegerile prezidențiale din 2009 din România


Postere electorale din 2009...
Postere electorale din 2009...

Miza ar putea fi victimizarea PSD și, eventual, răzbunarea condamnării lui Liviu Dragnea pentru fraudarea referendumului din 2012.

Alegerile prezidențiale din 2009, când Traian Băsescu, susținut atunci de PDL a câștigat în fața lui Mircea Geoană, la vremea aceea președinte al PSD, sunt puse sub semnul întrebării de noua Comisie parlamentară care anchetează acest scrutin.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
Link direct

Totul a pornit de la unul dintre articolele scrise de Dan Andronic, fostul consultant al campaniei lui Băsescu din 2009, care povestește că în noaptea de după cel de-al doilea tur de scrutin, când toate datele îl indicau câștigător pe Geoană, a primit un telefon de la „cineva cu o funcție mare în stat”, care i-a dat scorul cu care a câștigat fostul președinte. Mai mult, Andronic relatează că în aceeași noapte a fost acasă la fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, unde i-ar mai fi întâlnit pe fostul șef al Serviciului Român de Informații, George Maior, pe adjunctul acestuia, Florian Coldea și pe Laura Codruța Kovesi, care în 2009 era procuror general. Unul dintre cei prezenți, Andronic nu-i dă numele, primea date chiar de la numărătoarea paralelă a voturilor pe care o făcea PSD. Fără doar și poate un fruntaș al social-democraților, care se afla în „celula de criză” a partidului.

Din cele scrise de fostul consilier politic al lui Traian Băsescu ar rezulta că cei mai importanți oameni ai statului români se preocupau în noaptea dinspre 6 spre 7 decembrie 2009 să-i asigure fostului președinte încă un mandat. Andronic nu furnizează nicio dovadă concretă în acest sens, dar Liviu Dragnea, liderul PSD a simțit că subiectul merită dezvoltat în favoarea sa și poate și a partidului său. Inițial, Dragnea ar vrut să conducă această Comisie, dar în urma criticilor venite de peste tot, a făcut un pas în spate.

Liviu Dragnea a fost condamnat vara trecută la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudarea referendumului din 2012 și cu această piatră de moară legată de picior, Comisia n-ar fi avut niciun fel de credibilitate.

Chiar înainte însă de constituirea Comisiei, Parchetul General a deschis un dosar penal de cercetare a faptelor care se presupune că s-au întâmplat în urmă cu opt ani, ceea a ce, potrivit legii ar fi trebuit să împiedice Parlamentul să deschidă o anchetă paralelă.

Astăzi, membrii Comisiei parlamentare au decis că vor face trei ședințe săptămânal și că primii invitați sunt Dan Andronic, Mircea Geoană, șeful Serviciului de telecomunicații Speciale, Marcel Opriș și foștii șefi ai campaniilor electorale ale celor doi candidați prezidențiali (Vasile Blaga și Viorel Hrebenciuc). Comisia care anchetează alegerile prezidențiale din 2009 este decisă să-i invite la audieri fosta conducere a Serivicului Român de Informații și chiar pe procuroarea șefă a Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi.

Parlamentarii au modificat Legea statului parlamentarilor în aș fel încât cei chemați la audieri să fie obligați să vină, iar cine refuză, riscă deschiderea unui dosar penal pentru obstrucționarea aflării adevărului.

Această prevedere ar putea fi excesivă, dacă la Comisia parlamentară vor fi invitați și magistrați, fiindcă încalcă unul dintre principiile de bază ale democrației, cel al separației și echilibrul puterilor în stat. Egalitatea celor trei puteri, juridică, executivă și legislativă va fi prejudiciată, iar Opoziția a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională în acest sens.

Tot ceea ce se va întâmpla la audierile Comisiei va rămâne secret, fiindcă parlamentarii vor lucra cu ușile închise și potrivit regulamentului pe care și l-au votat nu vor avea voie să comunice nimic în afară.

Miza Comisiei de anchetare a scrutinului prezidențial din 2009 ar putea fi victimizarea PSD și, eventual, răzbunarea condamnării lui Liviu Dragnea pentru fraudarea referendumului. Riscul pentru social-democrație este să se afle că oameni importanți de la vârful PSD au trădat și au lucrat în favoarea lui Traian Băsescu. În plus, s-ar putea pune în discuție rolul pe care Serviciul Român de Informații îl joacă în alegeri și eventualele implicări în politică ale acestei structuri secrete.

Politigraf

XS
SM
MD
LG