Linkuri accesibilitate

Alerte antiaeriene în toată Ucraina. La frontiera rusă, atacuri cu dronele


Artileriștii ucraineni trag asupra pozițiilor rusești pe direcția Bahmut, în regiunea Donețk.
Artileriștii ucraineni trag asupra pozițiilor rusești pe direcția Bahmut, în regiunea Donețk.

Forțele rusești au lansat 20 de atacuri cu rachete în ultimele 24 de ore asupra unor localități din regiunile Dnipropetrovsk, Zaporojie și Harkov, a anunțat Statul Major General al armatei ucrainene în raportul său zilnic din 23 mai.

Au fost declarate alerte de raid aerian timp de mai multe ore pe tot cuprinsul Ucrainei.

De asemenea, Rusia a executat 48 de atacuri aeriene cu ajutorul dronelor de atac Shahed, de fabricație iraniană, și a lansat 90 de salve de rachete asupra pozițiilor trupelor și zonelor populate, a precizat armata ucraineană.

În Rusia, guvernatorul regiunii Belgorod de la granița cu Ucraina, Viaceslav Gladkov, a declarat la 23 mai că au avut loc atacuri cu drone asupra unei clădiri administrative din satul Borisovka și asupra a două case particulare din districtul Graivoron. Gladkov susține că dronele au fost doborâte și că nimeni nu a fost rănit în presupusele atacuri. Informația nu a putut fi verificată în mod independent.

Canalul Telegram Mediazona a relatat despre o explozie în centrul orașului Belgorod și a precizat că drumul către sediul regional al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a fost blocat de forțele de securitate, iar accesul a fost închis.

Informația, care nu a putut fi confirmată deocamdată din surse independente, vine la o zi după ciocnirile violente din zonă, pe care autoritățile le-au pus pe seama unui grup de "sabotori" ucraineni.

Armata ucraineană a declarat că lupte grele au continuat în Bahmut și în jurul acestuia, în estul regiunii Donețk, adăugând că forțele ucrainene au respins 30 de atacuri rusești în ultima zi în oraș.

Oficialii militari ucraineni spun că controlează o zonă "nesemnificativă" în Bahmut, dar că sunt în curs de a înconjura Bahmutul prin acapararea teritoriului la nord și la sud de oraș.

La sfârșitul săptămânii, Rusia a afirmat că a capturat întregul oraș, care a devenit epicentrul unei bătălii care durează de luni de zile în estul Ucrainei.

La 22 mai, ciocniri violente au izbucnit la granița ruso-ucraineană, Moscova acuzând un „grup de sabotaj” ucrainean că a făcut o incursiune în țară, acuzație respinsă de Kiev.

În 22 mai s-au auzit explozii și focuri de armă sporadice în regiunea Belgorod. Gladkov a declarat pe 22 mai că opt persoane au fost rănite în lupte și că aproape toți locuitorii din Graivoron și din satele învecinate au fost evacuați.

Incursiunea pe teritoriul rus ar putea fi cea mai mare de când Kremlinul a lansat războiul împotriva Ucrainei, în urmă cu 15 luni, și subliniază lipsa generală de putere de luptă a Moscovei.

Atacul a fost asumat de un grup care se autointitulează Legiunea Libertatea Rusiei și care susține că este format din ruși care cooperează cu forțele ucrainene.

Guvernul ucrainean a negat că ar avea vreun rol în aceste evenimente.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președintele rus Vladimir Putin a fost informat despre incursiune și că s-au declanșat operațiuni pentru a-i anihila pe „sabotori”.

XS
SM
MD
LG